KUUPROGNOOS Maikuu soojakraadidega ei hellita, võimalik on ka lörtsisadu

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Lörtsisadu Tallinnas.
Lörtsisadu Tallinnas. Foto: Madis Veltman

Maikuu esimene pool tõotab tulla keskmisest külmem ning võib sadada ka lörtsi. Kuu lõpul võib lühiajaline soojalaine tuua 25 soojakraadi või enamgi, prognoosib keskkonnaagentuur.

Prognoosi kohaselt on ilm kuu algul kõrgrõhuala mõjul sajuta. Ööd on laialdaselt selge taevaga ja jahedad, päevasoe kerkib üle 15°C piiri. 4. mail liigub Soomest üle Peterburi kagusse madalrõhkkond, mille järel algab loodest külmema õhumassi sissetung. Ilm on sajuta ja jahe. Öine miinimum langeb 0°C ümbrusse, päeval soojeneb õhk 7..12°C-ni.

Kuu esimese kolmandiku lõpul, teise algul toob põhja poolt saabuv madalrõhulohk meile vihma ja võimalik on ka ajutine lörtsisadu. Selle järel saabub uus külmalaine ja õhutemperatuur jääb kuni kuu keskpaigani tavapärasest madalamaks.

Maikuu teisel poolel vahelduvad läänepoolsete madalrõhualade külastused kõrgrõhuharjadega. Ilm muutub tasapisi soojemaks ja kuu viimases veerandis on oodata ka lühiajalist soojalainet, kui päevamaksimumid tõusevad üle 25°C.

Keskmine õhutemperatuur tuleb maikuu esimesel poolel normist madalam, teisel poolel normi piires või kõrgem (norm 9,0..11,9°C). Sademeid on normi piires, kuu algul normist vähem (norm 31..54 mm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles