Sahara tolmupilv lööb taeva taas hägusaks

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Sahara kõrbetolmu pilved Saksamaa kohal.
Sahara kõrbetolmu pilved Saksamaa kohal. Foto: IMAGO / EHL Media / Tim Meyer

Taas Sahara kõrbest Eestisse kanduv tolmupilv muudab lähipäevadel taeva hägusaks, puhtamaks peaks õhk minema neljapäeval, prognoosib keskkonnaagentuuri juhtivsünoptik Taimi Paljak.

 

Paljaku sõnul kandub Sahara kõrbealade kohalt Euroopasse jõudnud soe edasi ka Balti riikide poole. «Teisipäeva päeval on õhk sellest hägusam eelkõige Eesti lõunapoolsetes maakondades, ööl vastu kolmapäeva Lääne-Eestis ning kolmapäeva päeval Eesti lõuna- ja idaosas,» prognoosib sünoptik.

Kõige tihedama kontsentratsiooniga tolmupilv jõuab prognooside kohaselt kolmapäeval Soome kohale. «Neljapäevaks saabub Läänemere õhuruumi jahedam ja puhtam õhumass,» selgitas Paljak.

Copernicuse atmosfääriseire teenistuse (CAMS) vanemteaduri Mark Parringtoni kohaselt on see Sahara tolmupilv juba kolmas kahe nädala jooksul ja seostub ilmastikumustriga, mis on toonud kaasa viimaste päevade soojad ilmad Lääne-Euroopas.

«Kuigi Sahara tolmupilvede jõudmine Euroopasse pole midagi harukordset, on viimastel aastatel kasvanud nende juhtumite intensiivsus ja sagedus, mis võib viidata muutustele atmosfääri tsirkulatsioonis,» selgitas Parrington.

CAMS-i prognoosid näitavad, et paljudes Euroopa piirkondades tahkete tolmuosakeste kontsentratsioonid õhus kasvavad. Esmaspäeval jõudis tolmupilv Kagu-Prantsusmaale, Saksamaale ja Skandinaaviasse.

29. märtsil üle Eesti liikunud Sahara tolmupilv maapinna lähedal inimeste tervisele mingit ohtu ei kujutanud. Toona sadas öösel vihma, mis kiiresti õhu taas puhtaks lõi.

Prognoosi kohaselt soojeneb teisipäeval Eestis ilm veelgi. Päeval sajab kohati vihma, Kagu-Eestis on võimalik äike. Puhub valdavalt idakaare tuul 1-7 m/s. Sooja on 15-20, kohati rannikul ja tihedama pilvisuse korra 8-14 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles