Aeg on hakata kahepaiksed ja roomajaid vaatlema

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nastik.
Nastik. Foto: Reigo Roasto

Iga-aastaseks traditsiooniks kujunenud loodusvaatluste andmebaasi vaatlusvõistlus keskendub tänavu kahepaiksetele ja roomajatele, teatas keskkonnateabe keskus.

Mõlema liigirühma kõik liigid, kes on välja toodud siin, on Eestis looduskaitse all. Sellest lähtuvalt palutakse vaatlejail vaadeldavaid isendeid mitte üleliigselt häirida ega neile kahju tekitada.

Loodusvaatluste andmebaasi administraator Reigo Roasto sõnul ei ole nende liikide leviku ja elupaikade kohta just palju infot ja see, mis on olemas, on puudulik.

«Teiseks, loodusvaatluste andmebaas, mille kaudu see toimub, on mõeldud igale inimesele oma vaatluste sisestamiseks ja sellised võistlused, mida oleme teinud viimased kolm aastat, tutvustavad andmebaasi ja selle kasutamise võimalusi,» tõi Roasto välja. Ta lisas, et andmebaas ja selle kasutamine toetab loodusharidust.

Miks just roomajad ja kahepaiksed? Roasto sõnul selgus eelmisel aastal tehtud analüüsist, et roomajate ja kahepaiksete kohta oli kõige vähem andmebaasides infot.

Loodusvaatluste andmebaasi vaatlusvõistlus on järjekorra numbrilt kolmas. Üle-eelmisel aastal viidi läbi kaitstavate liikide sisestamise võistlus ja eelmisel aastal võõrliikide sisestamise võistlus.

«Kaitsealuste liikide puhul oli huvi suur. Võistlus kestis kuu aega ja saime nelisada vaatlust,» ütles Roasto. «Võõrliikidega ei läinud nii hästi. Sealt saime alla saja vaatluse, aga arvatavasti oli probleem selles, et võõrliike tavainimesed nii hästi ei tunne.»

Roasto sõnul oodatakse osalema kõiki, kes tunnevad kahepaikseid ja roomajaid ja on nõus kaasa aitama nende kahe liigirühma liikide leviku paremale kaardistamisele Eestis. Proovida võib aga ka looduskaugem inimene, sest loodusvaatluste kodulehel on selleks olemas abimaterjalid.

Võistlus kestab 1. aprillist kuni 30. septembrini ning toimub neljas kategoorias.

  • Erinevate kahepaikseliikide vaatluste arv erinevates omavalitusüksustes (vaatleja skoor kujuneb vaadeldud erinevate liikide arvu ja omavalitsusüksuste arvu korrutisena).
  • Erinevate roomajaliikide vaatluste arv erinevates omavalitsusüksustes (vaatleja skoor kujuneb vaadeldud erinevate liikide arvu ja omavalitsusüksuste arvu korrutisena).
  • Kahepaiksete sigimiskohtade ja teeületamiskohtade arv
  • Roomajate koondumiskohtade arv. Roomajate koondumiskohtade all mõistame nende talvitus- ja sigimiskohti.

Kõigi nelja kategooria kolm edukamat vaatlejat saavad oktoobrikuus võistluse korraldajalt keskkonnateabe keskuselt auhinnad. Esimese koha saanule antakse loodusajakirjade neljane pakett aastaks 2013. Teiseks jäänu saab 2011. aasta loodusfoto aastaraamatu ja raamatu «New Holland Guide to the Reptiles and Amphibians of Europe». Kolmandaks jäänu saab raamatu «Eesti looduse kaitse aastal 2011».

Võistlusest täpsemalt koos liikide nimekirja ja liikide tuvastamist abistavate materjalidega leiab loodusvaatluste andmebaasi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles