Jaanuari ilmaprognoos lubab käredat pakast terve kuu vältel (1)

BNS
Copy
Eestis paugub pakane.
Eestis paugub pakane. Foto: Jaan Rapp

Jaanuari ilmaprognoos lubab käredat pakast terveks kuuks, vaid kuu keskel üürikeseks ajaks ning kuu lõpus on veidi pehmemaid ilmu oodata, märgib keskkonnaagentuur.

Kui paljude aastate keskmise järgi on jaanuarikuu keskmine õhutemperatuur -0,3 kuni -4,7 kraadi, siis tänavu tuleb see madalam, sademeid on aga normist veidi vähem, kusjuures norm on 38-61 millimeetrit.

Kuu algus on põhjapoolse arktilise külmaga kõrgrõhkkonna servas, mida lõuna poolt survestab madalrõhuala. Pakast on öösiti -20 kraadi ümber, ida pool kuni -30 kraadi, päevane temperatuuri tõus piirdub vaid mõne kraadiga ja külmatunnet suurendab tugev ida- ja kirdetuul. Kerget lund lisandub eelkõige Soome lahelt põhjarannikule jõudvaist pilvedest.

6. jaanuaril kandub madalrõhkkonna serva mööda laialdasemalt pilvi ja lumikate kerkib paari-kolme sentimeetri võrra ning külm tõmbub üürikeseks tagasi. Paar järgnevat ööpäeva on uuesti tugevneva kõrgrõhkkonna servas käredama külmaga. Edasise ilma muudavad loodevoolus saabuvad madalrõhkkonnad heitlikuks – on nii 0 kraadi lähedast pehmust ühes lume- ja lörtsisajuga kui vahetevahel miinuskraadides kargust.

Kuu keskpaigas peaks ilm taas külmemaks muutuma ja 20. jaanuari paiku pole välistatud ka arktilise külma sissetung.

Kuu lõpus pääsevad tõenäoliselt madalrõhkkonnad ühes pehmema õhumassiga Läänemere ümbrusse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles