Hiinas vaevlevad miljonid veepuuduse käes

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põud.
Põud. Foto: SCANPIX

Hiina põhja- ja keskosa tabanud viimase poole sajandi rängima põua tõttu kannatavad miljonid inimesed veenappuse all.

Hiina päevalehe China Daily teatel oli viimati nii ränk põud riigis 1951. aastal, kui vihma ei sadanud 105 päeva. Meteoroloogide teatel ei pruugi piirkonnas aga vihma tulla veel enne järgmise nädala lõppu, vahendas AFP.

Riigimeedia teatel otsustasid Hiina võimud tõsta täna põuaohu taseme kõrgeima määrani, sest kaheksas riigi põhja- ja kesosas asuvas regioonis kannatab veepuuduse all üle nelja miljoni inimese.

Kõige rohkem vajavad abi Hebei, Shanxi, Anhui, Jiangsu, Henani, Shandongi, Shaanxi ja Gansu regioonide elanikud.

BBC Newsi teatel eraldasid Hiina kommunistliku rahvavabariigi võimud põua käes vaevlevatele regioonidele 58 miljonit dollarit (705 miljonit krooni), et tagada elanike varustamine puhta joogivee ja toiduga.

Lisaks inimestele ähvardab veepuudus ka miljoneid kariloomi. Põua tõttu võib ikalduda ka põllusaak, sest mõnel pool pole vihma sadanud rohkem kui sada päeva.

Kuigi Hiinat tabavad põuad ja üleujutused igal aastal, on viimastel aastatel need muutunud varasemaga ekstreemsemaks.

Kiire majanduskasvu tõttu kahanenud veevarude nappust on tunda ka pealinnas Pekingis. Eksperdid hoiatavad, et suurlinn võib varsti jõuda piirini, kus vett enam ei jätku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles