KUUPROGNOOS Oktoober tõotab tulla külmapoolne, kuu lõpul võib oodata esimest lund

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Esimene lumi
Esimene lumi Foto: Madis Veltman

Alanud oktoobri ilm tõotab kuu esimesel poolel kujuneda keskmisest külmemaks, kuu lõpul võib paiguti mõneks päevaks lumi maha sadada, prognoosib keskkonnaagentuur.

Prognoosi kohaselt jääb Eesti kuu esimesel poolel läänest itta liikuvate madalrõhualade teele, mis avavad aeg-ajalt tee loodest saabuvale külmale. Ilm on valdavalt tuuline ja sajune, ajuti ka tormine. 4. oktoobril ulatuvad öösel edelatuule, päeval loodetuule puhangud sisemaal 20, rannikul 30 m/s. Õhutemperatuur päev päevalt langeb ning 7. oktoobri öösel langeb sisemaal 0°C kraadist madalamale.

Seejärel toob läänest itta liikuv kõrgrõhuhari korraks soojema õhumassi, mis kiiresti asendub madalrõhualade ülemvõimuga ja nende tagalas saabuva jahedama õhuga.

Kuu teisel poolel on sagedamini ülekaal kõrgrõhualade käes. Sadusid on harvem ja õhumass meie kohal soojem. Kuu lõpus võib loodevoolus saabuv külm ja niiske õhumass tuua lume- ja lörtsisadu ning paiguti tekib mõnepäevane lumikate.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb kuu esimesel poolel normist madalam, kuu teisel poolel normilähedane või veidi kõrgem (norm 5,2 kuni 8,7°C). Sademeid on normi piires või enam (norm 61 kuni 83 mm).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles