September kujunes erakordselt soojaks (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Päikseline sügisilm. Pilt on illustreeriv.
Päikseline sügisilm. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Nii sooja septembrit pole Eestis varem olnud. Senine kõige soojem september oli peaaegu sajand tagasi – 1934. aastal oli Eesti keskmine õhutemperatuur 15,1 kraadi.

Keskkonnaagentuuri andmetel oli septembri keskmine õhutemperatuur 15,6 kraadi (norm ehk perioodi 1991 – 2020 keskmine on 12,2 kraadi). Õhutemperatuur püsis pea terve kuu vältel pikaajalisest keskmisest kõrgemal.

12. ja 13. september tõid mitmele mõõtejaamale päevarekordi. Kõige kõrgem temperatuur, 26 kraadi, mõõdeti 12. septembril Kundas. Ent vaid mõned päevad hiljem, 18. septembril langes minimaalne õhutemperatuur mitmes pool ühest kraadist madalamale, olles Kuusikul vaid 0,5 kraadi.

Kuu viimasel kolmandikul registreeriti viiel päeval taas uusi soojarekordeid.

Päikesepaistet oli 196,9 tundi ehk125 protsenti normist, sealjuures ei registreeritud seirejaamades ühtegi päikesepaisteta päeva ja kõigis jaamades paistis päike tavapärasest enam.

Ka sademeid oli keskmisest enam. Vihma sadas 64 mm ehk 111 protsenti normist, kuid piirkondlikud erinevused olid suured. Kui Kihnus ja Ruhnus kallas vihma pea kaks korda tavapärasest enam, siis Valgas, Jõhvis ja Jõgeval sadas vaid 55-65 protsenti pikaajalisest keskmisest.

Kõige suuremad sajuhulgad registreeriti 14. septembril, kui Ruhnu-Kunda joonel asuvate seirejaamade ööpäevane sademete summa ulatus kuni 90 millimeetrini.

Äikest oli septembris viiel päeval, neist 14. septembril sähvis pikne kõige enam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles