WMO: läinud kümnend oli teadaolevalt kõige soojem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Mertzi liustik Antarktikas.
Pildil Mertzi liustik Antarktikas. Foto: SCANPIX

Viimase kümne aasta jooksul on kliimamuutus kiirenenud ja periood 2001-2010 aastani oli talletatud andmete põhjal kõigi aegade palavaim, ütles ÜRO meteoroloogiaagentuur (WMO) reedel.

Läinud kümnendit iseloomustas ka erakordne vihma ja lume hulk, mis tõi kaasa üleujutusi kõigil mandritel. Ida-Aafrika ja Põhja-Ameerika mõningaid piirkondi kimbutas samal ajal põud.

«Dekaad 2001-2010 on kõige soojem alates 1850. aastast, millest andmed algavad. Maakera maismaa- ja merepinna temperatuurid olid 0,46 kraadi üle pikaajalise keskmise, milleks on 14,0 kraadi Celsiuse järgi,» teatas WMO.

Kümnendi üheksa aastat on kõrge keskmise temperatuuri poolest kõigi aegade esikümnes, lisas agentuur, märkides, et 21. sajandi esimesel kümnendil kliimamuutus kiirenes.

Sama trend jätkus ka 2011. aastal, mis on seniste andmete arvestuses kõige soojem aasta hoolimata asjaolust, et sellele avaldas mõju jahutav La Niña. Möödunud aasta keskmine temperatuur oli pikaajalisest keskmisest 0,40 kraadi kõrgem.

Agentuur tõi esile ka vaadeldava kümnendi mitmed äärmuslikud kliima- ja ilmanähtused nagu üleujutused, põuad, keeristormid ning kuuma- ja külmalained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles