Tänavu kevadel suuri üleujutusi oodata ei ole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus.
Üleujutus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) andmeil ei ole tänavu lume ja jää sulamisega kaasnevaid üleujutusi Eestis eriti oodata.

«Jõgede veetase on paljuaastasest keskmisest märksa kõrgem, eriti praegu Lääne-Eesti jõgedel,» ütles EMHI sünoptik Taimi Paljak BNSile. Ida ja lõuna pool on Paljaku sõnul vee kõrgseis veel ees, kuid näiteks Tartus Emajõe üle kallaste tõusmist siiski karta ei ole.

Jõgede veetaseme tõusu on Paljaku sõnul tänavu pidurdanud ka külmakraadidega ööd ning neid on oodata veelgi. Lumi on samas sulanud jõudsalt ja sulamata on see veel peamiselt metsades.

Oma osa on Paljaku sõnul ka võrreldes kahe varasema talvega väiksemas maha sadanud lumehulgas, kuid teiselt poolt oli väga saduderohke detsember, mistõttu oli maapinnas tavapärasest oluliselt rohkem vett.

Tunamullu kevadel tõusis Emajõgi Tartus lume kiire sulamise tõttu rohkem kui 330 sentimeetrit üle nullpunkti ja vee alla jäid mitmed Ihaste ning Supilinna tänavad. Emajõe veetaseme kriitiliseks piiriks on Tartus 239 sentimeetrit üle nullpunkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles