Puugid muutuvad aktiivseks juba aprillis

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk
Puuk Foto: SCANPIX

Puugid ärkavad varakevadel, niipea kui õhutemperatuur tõuseb 5-7 soojakraadini. Seega algab nende aktiivse tegutsemise periood juba aprillis, mis sünoptikute prognooside kohaselt tuleb tänavu tavapärasest soojem.

Spetsialistide sõnul on talveunest ärganud ja äsja ilmavalgust näinud puugid näljased, kirjutab Põhjarannik. Eriti ohustavad nad inimesi kevade lõpul ja suve hakul.

Ekslikult arvatakse, et puugid elavad vaid metsas. Parasiidi võib kergesti hankida ka linnapargis jalutades või mõnel lagendikul piknikut pidades. Meeles tasub pidada, et puugid ei istu mitte puuokstel, vaid rohukõrte otsas ja passivad oma ohvreid just põlve kõrgusel.

Puukide leviku ja nakkusohu uurimisega tegelevad terviseinstituudi spetsialistid. Viimastel andmetel on nakatunud 5-15 protsenti puukidest.

«Nakatunud puukide ohtlikkuse järgi ei ole võimalik metsi piiritleda, sest haigusjuhtumeid registreeritakse peaaegu kõikjal Eestis. Puugihammustusi on saadud isegi linnaparkides,» märkis terviseameti Ida osakonna juhtivspetsialisti Svetlana Lissitsina.

2011. aastal oli rohkem haigestumise juhtumeid Saaremaal ja Hiiumaal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles