FOTOD JA VIDEO Taevast pilluti alla nagu pinksipalle: Sõrvet tabas hiidrahe

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Saaremaal Sõrve poolsaarel Jämajal sadas taevast alla 5–7 cm läbimõõduga rahekamakaid. Sünoptik Kairo Kiitsak kirjutab sotsiaalmeedias, et Kuramaa põhjaosa lähedalt läheneb juba järgmine äikeseliin. 

Täna (7.08) jõuab õhk soojeneda edela- ja lõunasuunalt läheneva külma frondi ees 30...33 kraadini. Nii kõrgele pole õhutemperatuur sel suvel veel küündinud.

Õhumass on niiske ja väga ebapüsiv, sisaldades palju potentsiaalset energiat, mis on sobilik võimsate äikesepilvede arenguks. Pilvede arengule aitab kaasa ka tugevnev tuul, mis puhub eri kõrgustel väga erineva tugevusega.

Võimsad äikeseliinid lähenevad päeva teises pooles Läti poolt. Lääne-Eesti saartel, Liivi lahe ümbruses, mandri lääne-, edela- ja lõunaosas võivad äikesed põhjustada väga tugevaid tuulepuhanguid (20–25 m/s, mõned mudelid teevad jätkuvalt äikesepilvede alla puhanguid isegi üle 30 m/s), vihmavalinguid ja rahet.

Raheterade läbimõõt võib küündida kohati üle 2 cm ja on ka hiidrahe võimalus. Hiidrahest räägitakse siis, kui rahetera läbimõõt on vähemalt 5 cm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles