PLÄTU ASEMEL KUMMIK Äikest ja hoovihma jagub Eestile pea igaks nädalapäevaks

Postimees
Copy
Vihmasadu. Pilt on illustreeriv.
Vihmasadu. Pilt on illustreeriv. Foto: Kermo Benrot

Esmaspäeva hommikul andis ilmateenistus suurele osale Eestist äikese tõttu esimese taseme hoiatuse. Käesoleval nädalal võib hoiatusi veelgi oodata, sest heitlikku äikest ja hoovihma jagub Eesti erinevatesse nurkadesse pea igaks päevaks. 

Teisipäeval tugevneb lõunakaare tugevneb öösel saartel puhanguti kuni 13 meetrit sekundis, päeval on saartel kagutuule puhanguid kuni 18, läänerannikul 15 ja sisemaal 11-12 meetrit sekundis. Öösel on üksikuid vihmahooge. Ennelõunal on laialdast sadu ja äikest Lääne-Eestis ning pärastlõunal tuleb hoovihmadega arvestada ka idapoolsetes maakondades: saju tõenäosus Lääne-Eestis üle 90 protsenti, ida pool 50 protsendi juures.

Õhutemperatuur on öösel 9 kuni 14, rannikul kuni 17 kraadi, päeval 18 kuni 23, Eesti lõuna- ja idaosas kuni 25 kraadi.

Kolmapäeval on oodata äikest ning intensiivseid sajuhooge. Õhutemperatuur on öösel kuni 18 kraadi, päeval kuni 23 kraadi. Eesti lõuna- ja idaosas tõuseb 25 soojakraadi ümbrusesse.

Neljapäeval katab Skandinaaviat mitmeosaline madalrõhuala. Madalrõhuala idaserva mööda Läänemere idarannikult üks sajuala eemaldub öö hakul idapiiri ja pärastlõunal jõuab läänepoolsetesse maakondadesse juba uus, mis siis õhtul juba üle maa laieneb - taas on äikeseoht. Tuul puhub valdavalt lõunakaarest ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 11..17°C, päeval 20..23°C, sajuhoogude jõudmisel langeb alla 20°C.

Reedel jääb Eesti läänepoolse madalrõhuala ja Venemaal tugevnevakõrgrõhuala piirimaile. saab üürikeseks mõjusamaks kõrgrõhuvöönd. Vihmahooge on hõredamalt ja harvem. Puhub võrdlemisi tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 11 ja 17 kraadi vahel, päeval kuni 23 kraadi. Kagu-Eestis võib õhutemperatuur kaks kraadi soojemgi tulla. 

Äikest ja hoovihma prognoositakse ka nädalavahetuseks, kuid laupäeval on pühapäevaga võrreldes päikeseks suurem šanss - siis jääb Eesti veel kõrgrõhuvööndi piirile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles