Sünoptik: homme on juulikuu kuumim päev

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kuum ilm
Kuum ilm Foto: Marianne Loorents

Sünoptik Kairo Kiitsak teatas sotsiaalmeedias, et homme on suure tõenäosusega juulikuu kõige kuumem päev. 

«Õhutemperatuur tõuseb laialdaselt 25 kraadist kõrgemale, kohati kuni 30 kraadini. Troopiline õhumass jõuab meile Kesk-Euroopast. See jääbki tõenäoliselt kuu kõige kuumemaks päevaks,» kirjutas Kiitsak. 

Ta lisas, et pärastlõunal tiheneb saartelt alates pilvisus, sest merelt läheneb külm front ja suureneb hoovihma- ja äikesevõimalus. «Õhtul jõuab front mandri lääneosa kohale ja jätkab liikumist ida suunas. Vihmasaju ja äikese osas on mudelid väga erineval arvamusel – osa mudelid on optimistlikumad ja näitavad rohkem vihma ja äikest, teised pessimistlikumad ja näitavad oluliselt vähem. Eks ole näha, milleks külm front suuteline on,» kirjeldas Kiitsak. 

Juuli teises pooles on ülekaal madalrõhualadel ja vaid lühikest aega ulatuvad Eestisse lõuna poolt kõrgrõhuharjad. Sageli sajab vihma, on ka äikest ning õhutemperatuur jääb tavapärasest veidi madalamale. «Ilm pole nii palav, päevasoe kõigub 20 kraadi ümber,» lisas ta. 

Keskkonnaagentuuri teatel on ööl vastu pühapäeva selge või vähese pilvisusega sajuta ilm. Paiguti on udu. Puhub muutliku suunaga tuul 1–7 m/s. Pärast keskööd pöördub tuul saartelt alates järk-järgult lõunasse ja kagusse ning tugevneb hommikul saartel puhanguti 12 m/s. Sooja on 10–14, rannikul kuni 18 kraadi.

Pühapäeva ennelõunal on vähese pilvisusega sajuta ilm. Pärastlõunal saartelt alates pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama. Õhtul levib sadu mandrile, on äikest ja kohati võib olla sadu intensiivne. Kagu- ja lõunatuul tugevneb 5–11, saartel ja läänerannikul puhanguti 15 m/s. Äikesega võib kaasneda ka tugevamaid tuuleiile. Õhtupoolikul pöördub tuul saartelt alates järk-järgult edelasse ja nõrgeneb veidi. Sooja on 24–28, rannikul kohati 20 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles