KUUPROGNOOS Südasuvist sooja on oodata alles juuni lõpus (5)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Pirita rand. Tallinn. 06.04.2020. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees
Pirita rand. Tallinn. 06.04.2020. Foto: Remo Tõnismäe/Postimees Foto: Remo Tõnismäe

Alanud jaanikuu tõelise suveilmaga ei hellita ning südasuvist soojust on oodata alles kuu viimasel nädalal, selgub keskkonnaagentuuri kuuprognoosist.

Prognoosi kohaselt algab juuni keskmisest jahedamana. Põhjuseks lääne pool püsiv võimas kõrgrõhuala ja Venemaal valitsevaks jääv madalrõhuala ning nende kahe piirimail on meie õhuruum põhjakaarde avatud. Ööd on selgemad ja taimede kõrgusel varitseb öökülmaoht, päeval sajab kord siin, kord seal hoovihma, aga enamasti ei anna sadu piisavalt niiskust. Päevasoe jääb 15°C piiresse, kuu algul kohati vaid 10°C lähedale. Jahutust lisab sageli tugevaks tõusev läänekaare tuul.

Pärast 5. juunit tuleb Läänemere ümbruses tugevneva kõrgrõhkkonna korral soojem periood, mil öökülmaoht taandub ja päevased termomeetrinäidud tõusevad veidi üle 20°C ning tuul jääb rahulikumaks. Tõenäoliselt ei jää ilm aga pikaks ajaks stabiilseks ning peale 10. juunit on taas põhja poolt Venemaale liikumas madalrõhkkondi, mis meile jahedust ja kohatisi sajuhooge toovad ning läänekaare tuule ajuti tugevaks tõstavad. Uus soojalaine võib jõuda kuu keskel ja kesta vaid mõni päev.

Südasuvine soe tõotab jõuda alles kuu viimasel nädalal.

Muutliku meelega kuu keskmine õhutemperatuur kujuneb normilähedaseks (norm 13,5…15,9°C). Sademeid on normist veidi vähem (norm 47..88 mm).

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles