Prognoos: tõelist kevadsooja on oodata alles mai lõpu poole

BNS
Copy
Soe ilm. Pilt on illustreeriv.
Soe ilm. Pilt on illustreeriv. Foto: Tairo Lutter

Ilmateenistuse prognoosi järgi on mai algus jahe ja öösiti pole haruldased ka miinuskraadid, tõelist kevadsooja on oodata aga alles kuu lõpu poole.

Mai alguses jõuab Läänemere äärde põhjakaarest külm ilm ja kuu esimese kolmandiku õhutemperatuurifoon kujuneb keskmisest märksa madalamaks. Venemaal valitseva madalrõhkkonna serva mööda jõuab Eestini pilvi, millest tuleb sadu alla nii vihma kui ka lörtsi, 5. mai paiku suisa lume ja lumekruupidena.

Seejärel tugevneva kõrgrõhkkonna mõjul taevas selgineb ja öised miinimumid langevad –5 kraadi ümbrusse, päevased maksimumid jäävad paaril päeval alla +10 kraadi. 7. maist alates pöördub õhuvool läänekaarde ja ilm muutub vähehaaval leebemaks.

Kõrgrõhkkonna mõjualas püsib Eesti ilm enamasti sajuta kuni 12. maini. Seejärel kandub Läänemere ümbrusse vihmapilvedest ümbritsetud madalrõhulohke vaheldumisi kuivema ja selgema taevaga kõrgrõhuharjadega, mis üksikutel öödel võivad õhul lasta 0 kraadi lähedale jahtuda. Õhutemperatuuri üldine foon on enamasti keskmise lähedane või kõrgemgi, mil mõnel päeval võivad termomeetrinäidud 20 kraadi ümbrusse tõusta.

Kuu viimane nädal annab lootust kõrgrõhkkonna tugevnemisele, mis soosib kuivema ja tavapärasest soojema ilma kulgu.

Kuu keskmine õhutemperatuur peaks tervikuna kujunema normilähedaseks, kusjuures norm on 9–11,9 kraadi. Sademeid on normist veidi vähem, norm on 32–54 millimeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles