Keskkonnaagentuur selgitab: kas tänavu on kevad soojem olnud? Või ainult tundub nii? (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Soe kevadilm Tallinnas.
Soe kevadilm Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Kui eelmisel aastal sai 20 soojakraadi piiri ületamisega hõisata mai teises pooles, siis esimest suvesooja tulekut kuulutav tähis jõudis tänavu kätte juba 24. aprillil, kui Võrus mõõdeti rekordiliseks soojaks 22,6 kraadi. Tänavune aprill ongi olnud tavapärasest soojem, kuid see veel ei tähenda, et suvesoe otsapidi ka maikuusse põrutaks.

Nagu ütlevad ilmateadlased, siis aprillis ei tea kunagi, milline ilm meid ees ootab. «Muutliku meelega nagu aprillikuu ilm - see ütlus pole põhjendamatult käibele tulnud,» märgiti keskkonnaagentuurist Postimehele. «Aprillis jätkub võitlus talvise külma ning üha nõudlikumalt lõuna poolt pealetungiva sooja vahel.»

Keskkonnaagentuuri andmetel ilmestavad aprillikuud äärmuslikud termomeetrinäidud – läbi aegade kuu viimase kolmandiku miinimumid on langenud -8,5 kraadini (Narvas 1923. aastal) ja hilisemast ajast -8,1 kraadi (Narvas 1981. aaastal), samal ajal kõrgeimad näidud on kerkinud 27,5 kraadini (Tartu 1882.a.) ja 27,2 kraadi (Tallinn 2000.a. ja Narva 1882.a.).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles