Kuhu kadus põhjarannikult soe merevesi? Sünoptik selgitab asja (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Pirita rand
Pirita rand Foto: Sander Ilvest

Laupäeval pidid paljud suplejad ehmatusega tõdema, et troopilisele õhutemperatuurile vaatamata on soe merevesi Eesti põhjarannikult kuhugi kadunud. Sünoptik Kairo Kiitsaku sõnul pole selles midagi üllatavat, sest tegemist on igasuvise nähtusega.

Kiitsak kirjutab sotsiaalmeediapostituses, et kui õhutemperatuurid küündisid laupäeval üle 30 °C, siis merevee temperatuur langes põhjarannikul kohati alla 10 °C. Meresüsteemide instituudi andmetel oli Tallinna Vanasadamas laupäeva lõuna paiku veetemperatuur vaid 7 °C.

«Selle põhjuseks on süvaveekerge, teise nimega uhkvool, mis tähendab rannikulähedase mere süvakihtidest pärineva külma vee tõusu pinnakihtidesse,» selgitab Kiitsak.

Sünoptik selgitab, et püsivate idakaare tuulte ajal muutus merevesi põhjarannikul jahedamaks, aga laupäeval kandus Soome lahe lõunakalda pindmine soojem veekiht lõunakaarte tuule mõjul avamerele ja vesi külmenes veelgi.

«Seda on näha ka lõunaselt satelliidifotolt, kus on vastavate värvidega näidatud vee- ja maapinna temperatuure. Süvaveekerge on siin meie piirkonnas igasuvine nähtus,» selgitas Kiitsak.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles