Nädala algus toob kuumust, äikest ja rahet

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Rahe.
Rahe. Foto: Dmitri Kotjuh

Sünoptik Kairo Kiitsak andis teada, et sel nädalal jätkub Eestis kuum ilm. «Päevamaksimumid tõusevad 30...33°C-ni, briisituulega rannikul ja sajuhoogude all on pisut jahedam,» kirjutas Kiitsak sotsiaalmeedias. 

Ta märkis, et täna kerkib taevasse juba rohkem rünkpilvi ja mõni võib areneda ka rünksajupilveks ja poetada pärastlõunal-õhtul kohati hoovihma.

Homme tuleb niiskust juurde. «Ilmamudelid näitavad, et juba esmaspäeva ööl vastu teisipäeva võib areneda Mandri-Eestis üksikutes kohtades rünksajupilvi, mis on võimelised põhjustama hoovihma ja äikest,» kirjutas ta.

Varitseb äikese- ja raheoht

Pilved liiguvad aeglaselt ja lisaks hakkab hommikul päike kiiresti aluspinda soojendama. Õhumass püsib niiske ja ebapüsiv. 

«Äikeseoht suureneb. Päeva jooksul areneb mitmel pool uusi rünksajupilvi, mis põhjustavad äikest ja tugevaid vihmavalinguid. Äikese ajal on oht ka tugevateks tuulepuhanguteks ja enam kui 2 cm läbimõõduga raheks, mida loetakse ohtlikuks,» hoiatas sünoptik. 

Kolmapäeval on Kiitsaku sõnul paljudes kohtades väga soodsad tingimused äikesepilvede arenguks, millega võivad kaasneda tugevad vihmahood, rahe ja tugevad tuulepuhangud. 

«Juhin tähelepanu sellele, et äikesed on kohalikud – kui ühes külas sähvib pikne ja kallab kui oavarrest, siis samal ajal pisut eemal teises külas ei pruugi päeva jooksul tilkagi tulla. Äikeseoht on nii mandril kui ka saartel,» kirjutas sünoptik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles