Keiserpingviine ohustab väljasuremine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keiserpingviinid koos poegadega
Keiserpingviinid koos poegadega Foto: AP / Scanpix

Globaalsest kliimasoojenemisest tingitud jää sulamine on ohtu seadnud Antarktikas elavate keiserpingviinide kogukonnad ning võib viia nende väljasuremiseni.

Uuring näitas, et Antarktika jää sulab kiiremini kui sealsed pingviinid selle kadumisega kohanevad, kirjutab AFP.

Teadlaste arvates võib keiserpingviinide arvukus 2100. aasta lõpuks väheneda 95 protsendi võrra.

Uurijad võrdlesid valitsustevahelise kliimapaneeli (IPCC) prognoosi Antarktise jää sulamise kohta ning lisasid sinna juurde pingviinide populatsioone käsitleva statistika.

Pingviinide  kohta käivad andmed saadi Antarktises Terre Adélie neemel tehtud uuringutest. Sealseid pingviine on jälgitud alates 1960. aastatest.

Uurijad kinnitasid, et viimase 50 aastaga on ka sealse piirkonna kliima soojenenud.

Matemaatilised mudelid näitasid, et kliimasoojenemine jätkub ja Terre Adélie 4000 keiserpingviinist võib 2100. aastaks olla alles vaid 400 isendit.

Uuringut juhtinud Woods Hole Oceanographic Institute`i teadlase Hal Caswell arvates võib sama saatus tabada ka teisi pingviiniliike.

Caswell jätkas, et mõned neist liikidest võivad siiski kauem vastu pidada kui teised.

Ellujäämiseks peaksid keiserpingviinid kolima uutele paljunemisaladele või muutma paljunemis- ja poegimisaega.

«Kliimamuutus, jää sulamine ja nendega kaasnevad muutused on nii kiired, et pingviinidel ei jää aega kohandumiseks ja oma käitumisviiside muutmiseks,» selgitas Caswell.

Keiserpingviine ees ootavast on saadud juba märke, sest alates 1960. aastatest on Terre Adélie keiserpingviinide arv kahanenud poole võrra.

Keiserpingviin (Aptenodytes forsteri) on pingviinlaste sugukonda kuuluv suur lennuvõimetu lind. Keiserpingviinid on pingviinide seas kõige pikemad ja raskemad.

Keiserpingviine leidub ainult Antarktikas.

Isas- ja emaslindude nii sulestik kui suurus on sarnane. Nende kõrgus ulatub 122 sentimeetrini ja kaal umbes 22 - 37 kilogrammini.

Keiserpingviinide seljaosa on must, kõhuosa aga valge, rinnaosa helekollakas, kõrvapiirkond on säravkollane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles