GRAAFIK ⟩ PPA on libeduse tõttu saanud palju väljakutseid (4)

Copy
Teed ja tänavad on libedad.
Teed ja tänavad on libedad. Foto: Remo Tõnismäe

Ilmateenistus andis hommikul kogu Eestile esimese taseme libedahoiatuse, mis tähendas, et teatud olukordades võib ilm olla ohtlik. Hommikul oli linnapildis näha mitmeid jalakäijaid, kel tuli libedal teel toetuda vastu seina või käepidet. 

Libeda eest hoiatas taas ka transpordiamet. Ehkki pärast eilset vihma- ja lörtsisadu on riigi põhi- ja tugimaanteed soolaniisked või soolamärjad, on kõrvalteed jäised ja väga libedad. «Libeduse oht on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses ja näiteks raudteeülesõitudel,» teatas amet. 

Põhja-Tallinna regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakonnas on libedusega alati suur koormus, nentis haigla. «Väga libeda päevaga on umbes 60 protsenti pöördujatest jää ja lumega seotud kukkumised, nendest omakorda luumurrud umbes 20 protsenti,» kommenteeris EMO juhataja dr Vassili Novak varem. 

Ilmaprognoosi kohaselt on täna päeval vahelduva pilvisusega ilm. Temperatuur nii õhus kui teedel on hommikutundidel kergelt miinuses, päeval aga plusspoolel.

Enim õnnetusi Harjumaal

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe sõnas, et tänase päeva jooksul alates hommiku kella 6-st kuni kella 12-ni toimus kokku 38 liiklusõnnetust, millest libedusest olid tingitud 13. Inimesed õnneks raskemalt viga ei saanud.

Kõige enam toimus liiklusõnnetusi Harjumaal, millest 9 olid seotud libedusega. Tartus toimus näiteks liiklusõnnetus, kus tänav oli lumevallide tõttu kitsas ning kaks sõidukit sõitsid omavahel külgepidi kokku.

«Suurem osa õnnetustest on siiski tingitud sellest, et tegeletakse kõrvaliste tegevustega, ei hoita piisavalt pikivahet ega arvestata teeoludega ning sooritatakse möödasõite, mis on liikluses kõige ohtlikum ja riskantsem manööver. Hetkel on kõikjal Eestis teed märjad aga ka libedad, seetõttu palume liiklejatel varuda sihtkohta jõudmiseks aega,» pani Kullamäe südamele.

Päästeametil libeda tõttu täna lõunaks sündmusi veel tulnud ei olnud, küll aga toovad reeglina libedad teed kaasa liiklusõnnetuste arvu kasvu, kus päästjad käivad politseil ja kiirabil abis.

Päästeameti pressiesindaja tõi välja, et kui võrrelda tänavust veebruari algust mullusega, siis libedaga seotud liiklusõnnetusi märkimisväärselt rohkem ei ole olnud. Tänavu on selliseid õnnetusi olnud 89, eelmine aasta 12 vähem.

«Sel aastal on olnud vähemalt üks selline torm, kus tuul «puhus» libeda tõttu autod teelt välja. Jaanuari lõpus sõitis libedaga lumehange ka kiirabiauto ning päästjad ruttasid appi,» rääkis pressiesindaja. Ta lisas, et ka jaanuaris oli sündmus, kus päästjad aitasid libedal teel kukkunud inimese perearstikeskusesse toimetada, lisaks aitasid veel samal kuul püsti rulaatoriga kukkunud inimese.

Muresid on tekitanud ka rohke lumi ja seda eelkõige 29. jaanuari ööl, mis pöördus lumetormiks ja sõidukid jäid lumme kinni – see päev oli päästeametile reageerimise mõttes keerukam. Öö jooksul reageeriti üle 110 korra rasketest ilmastikutingimustest tingitud väljakutsetele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles