VIDEO ⟩ Ilmateenistus hoiatab: lähipäevil tuleb keerulisteks ilmaoludeks valmis olla

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Saartel tugevneb hommikul, pärastlõunal ka läänerannikul puhanguti kuni 28 meetrit sekundis.
Saartel tugevneb hommikul, pärastlõunal ka läänerannikul puhanguti kuni 28 meetrit sekundis. Foto: Eero Vabamägi
  • Saartelt saabuv torm muudab liiklusolud keerulisteks

«Heitlik talv jätkub ja keerulisteks ilmaoludeks tuleb ka lähipäevil valmis olla,» kirjutas riigi ilmateenistus. Täna tugevneb saartel ja läänerannikul tuul puhanguti kuni 28 meetrit sekundis. 

Täna puhub väga tugev edelatuul. Õhutemperatuur on 0..+3 °C, hommikuks langeb 0 °C ümbrusse. Hommikul tekib Soome lahe suudme lähistel väike, aga aktiivne madalrõhkkond, mis liigub päeval üle Eesti. 

Madalrõhkkonna järel tõuseb loode- ja põhjatuul merel tormiks. Saartel tugevneb hommikul, pärastlõunal ka läänerannikul puhanguti kuni 28 meetrit sekundis.

Algab külmema õhu sissetung ning lisanduvaist sajupilvedest tuleb lörtsi ja lund, tuisku teeb Eesti lääneservas, õhtul pöördub ka mandri sisealadel põhjakaarde ja tugevneb ning tuisk muutub laialdasemaks. Õhutemperatuur langeb alla 0 °C, teed muutuvad jäiseks ja libedaks. Lisaks muudab liiklusolud keeruliseks halb nähtavus sajuhoogudes.

Reede öösel jätkub lumesadu ja tuiskab üle Eesti, loode- ja põhjatuul ulatub sisemaal puhanguti kuni 17, saartel ja rannikul 25 meetrit sekundis. Päeval on sajuhooge enam just Eesti idapoolses osas.

Saartelt saabuv torm muudab liiklusolud keerulisteks

Saartel tugevneb tuul pärastlõunal tormiks, mis levib kogu Lääne-Eestisse ja Harjumaale. Samuti hakkab sadama, esialgu lörtsi, hiljem lund. Prognoosi kohaselt on tormituul kõige tugevam saartel ning see võib tuua teedele murdunud puid.

Tuisk levib õhtu jooksul edasi mandrile, halvendab nähtavust ning muudab teeolud raskeks kogu Lääne-Eestis ning Harjumaal. Lisaks hakkavad õhtul temperatuurid langema ning teed muutuvad jäisteks. Lääne-Eestis ja Harjumaal tasuks õhtutundidel maanteel sõites olla äärmiselt ettevaatlik.

Öösel jätkub tugev lumesadu ja tuisk üle Eesti, ning suuremat lumesadu prognoositakse Virumaale, kus koos tuisuga võivad väiksemad teed hommikuks raskesti läbitavad olla.

Transpordiamet kinnitab, et kõik riigiteede hooldust tegevad ettevõtjad tegelevad lume- ja libedustõrjega, ent sellele vaatamata võivad teeolud muutuda talvisteks. Seetõttu on õige sõidukiiruse ja -stiili valimine eriti oluline. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik. Tuisusel maanteel liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida möödasõite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles