TALV ON TULEKUL ⟩ Nädalalõpp toob lumetormi ja keerulised liiklusolud (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Lumekoristus Tallinna südalinnas.
Lumekoristus Tallinna südalinnas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Nädalavahetus toob lund ja kui uue nädala alguses peaks lõunast Eestisse uus tsüklon jõudma, tuleb veel korralikum lumelisa, teatas ilmateenistus. Nädalalõpu liiklustingimused on keerulised.

Reedel sajab algul vihma, seejärel enam lörtsi ning sadu on tihe. Tuul pöördub loodesse ja algab jahedama õhu sissetung. Hommikul lääne poolt alates sadu lakkab ja pilvisus hõreneb. Õhtupoolikul jõuvada Lõuna-Eestisse juba järgmise madalrõhuala põhjaserva lume- ja lörtsipilved, märgitakse prognoosis.

Õhutemperatuur on öö hakul +1..+6, hommikul langeb 0°C ümbrusse, päeval oluliselt ei tõuse, pärastlõunal langeb alla 0°C ja teed muutuvad väga libedaks.

Laupäeval õhutemperatuur langeb kuni -5°C-ni, vaid saarte rannikul jääb plusspoolele. Samal ajal aga jõuab Leedu lõunapiirile madalrõhuala ja selle põhjaservas sajab Lõuna-Eestis lörtsi ja lund, enne südaööd ka vihma. Päeval liigub madalrõhuala põhja poole ning kirdetuul tugevneb. Lumesadu liigub aeglaselt põhjapoole, kuid Põhja-Eestisse ei tohiks veel jõuda. Õhutemperatuur on 0..-3°C, saarte rannikul kuni +1°C.

Pühapäev saab madalrõhuala lõunast jõudu juurde ja lumesadu vallutab hommikuks kogu maa. Kirdetuul on väga tugev, eriti just saartel ja põhjarannikul, kus puhangud võivad ulatuda üle 20 m/s, ka sadu on paiguti tugev ja tuiskab, pärastlõunal Lõuna-Eestist alates sajuvõimalus väheneb ja õhutemperatuur tõuseb plusspoolele ning sadu tuleb kohati alla lörtsina. Õhutemperatuur on öösel -2..-6, tuulele avatud rannikul on 0°C lähedal, päeval 0..-5, õhtul tõuseb Lõuna-Eestis +1°C-ni.

Teeolud on lumesaju, tuisu, halva nähtavuse ja Lõuna-Eestis üle 0 kraadi tõusva temperatuuri tõttu väga keerulised.

Esmaspäeval liigub järgmine madalrõhuala Poola kohalt üle Läti kirdesse. Öösel sajab kohati, päeval kõikjal sisemaal lund, saartel ja rannikul ka lörtsi ning kohati on sadu tugev. Tuul on öösel nõrgem ja puhub idakaarest, päeval pöördub kirdesse ja põhja ning tugevneb taas.

Õhutemperatuur on öösel 0..-4°C, saarte rannikul kohati +2, päeval on -1..+2°C.

Teisipäeval sajab öösel lund ja lörtsi, päeval enamasti lund ning sadu on tihe, tuiskab. Õhutemperatuur on öösel 0°C ümber, pärast südaööd hakkab loode poolt alates langema ja pärastlõunaks on langenud -1..-5°C-ni.

Kolmapäevaks ja neljapäevaks jääb Eesti eemalduva madalrõhkkonna edelaserva. Aeg-ajalt sajab lund. Puhub mõõdukas loode- ja läänetuul, neljapäeval pöördub tuul edelasse. Õhutemperatuur on nii öösel kui päeval -2..-8°C, neljapäeva öösel võib veel mõne kraadi võrra madalamale langeda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles