KUUPROGNOOS ⟩ Milline ilm ootab meid oktoobris?

Copy
Sügisilm.
Sügisilm. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobrikuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või normist pisut kõrgem (norm 5,5..8,7°C), prognoosib ilmateenistus.

Prognoosi kohaselt püsib kuu esimesel kolmandikul Venemaa kohal väga võimas kõrgrõhuala, samal ajal valitseb suuremal osal Lääne- ja Kesk-Euroopast madalrõhuala, mis saab Atlandilt aeg-ajalt täiendust. Nende kahe rõhuala piirimail on meie ilm väga tugeva kagu- ja lõunatuulega, puhangud tõusevad ka sisemaal 15, rannikul 18, merealadel 20 m/s.

Lõunavoolus kandub meile sooja ja tugev tuul hajutab pilvi, päevasoe kerkib 15°C ümbrusse, öösiti langeb selgema taeva all 5°C -st madalamale, rannikul ja pilvealustes paikades jääb 10°C ümbrusse. Kõrgrõhuala hoiab meid suuremast sajust.

Veidi vihma võib pärast 6. oktoobrit tulla, aga see on pigem nõrk ja riivab enam läänepoolseid maakond.

Madalrõhkkonna mõju suurenemist võib oodata peale 10. oktoobrit ja siis liigub üle ka tihedamaid sajuhooge. Pikaajaliseks sajune periood siiski tõenäoliselt ei kujune. Pärast kuu keskpaika võib Skandinaavia kohal uus kõrgrõhuala tekkida ja selle serva mööda meile uuesti kuivemat, aga siis juba jahedamat õhku jõuda, milles öised temperatuurid ka alla 0°C langevad.

Kuu viimases kolmandikus on mõneks päevaks mahedama õhuga madalrõhkkondade läbimurret oodata. Kuid kuu viimastel päevadel on võimalik külmema õhuga kõrgrõhkkonna võidule pääsu.

Kogu kuu lõikes peaks on oodata kõrgrõhkkondade ülekaalu ja sademeid peaks normist vähem tulema (norm 61..84 mm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles