Ilmateenistuse prognoos: juunikuu tõotab tulla jahedapoolne (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Pilvine ilm
Pilvine ilm Foto: Ove Maidla

Juunikuu keskmine õhutemperatuur tuleb keskmisele lähedane või veidi madalam (norm 13,5..15,9°C), prognoosib ilmateenistus.

Prognoosi kohaselt on kuu esimesel kolmandikul ülekaalus kõrgrõhkkonna mõju. On vaid üksikuid kohatiste vihmahoogudega päevi ja ülekaalus on sajuta ning võrdlemisi soe ilm. Öösiti kõigub õhutemperatuur 10°C ümbruses ning päeval tõuseb 20°C-ni ning kraad kuni kolm ülegi.

Enne kuu keskpaika tõenäoliselt madalrõhkkondade surve suureneb ja mõni päev on laialdaste sajuhoogudega. Kõrgrõhkkond peaks aga uuesti mõjuvõimu taastama ning ilmselt püsivalt sajuseks ilm ei kujune. Küll aga muutuvad tingimused põhjakaarest lähenevale külmale soodsamaks, õhutemperatuurifoon langeb ning päevasoe jääb alla 20°C, öösiti aga pole maapinnalähedane külm välistatud.

Kuu viimasel kolmandikul võib küll kõrgrõhkkonna ülekaal valitseda, kuid aeg-ajalt jõuab lähemale madalrõhkkondi, mille sajupilved ka üle Eesti piiri kanduvad.

Kogu kuu vältel on sademeid siiski vähestel päevadel ning siis ka piirkonniti ning seetõttu sajuhulk jääb tõenäoliselt normist (norm 47..88 mm) väiksemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles