Ilmateenistuse prognoos: oodata on pakast, tuisku ja sula

Postimees
Copy
Pakane.
Pakane. Foto: Elmo Riig

Kui jaanuari alguses püsivad Eestis soojemad talveilmad, siis ilmateenistuse prognoosi kohaselt võib meid juba sel nädalavahetusel tervitada käre pakane.

Ilmateenistuse jaanuari kokkuvõttes märgitakse, et kuu esimesel kolmandikul oleme põhjapoolse kõrgrõhuala ja lõunapoolse madalrõhuala piirialal. Kohatise vähese lumesajuga soojapoolne talveilm jääb seega püsima. 

Alates 9. jaanuarist ulatub meile paariks päevaks arktilise õhumassiga kõrgrõhuala serv. Õhutemperatuur langeb -9..-16°C-ni, Kirde-Eestis -20°C-st madalamale.

Kuu teise kolmandiku alguses saabub Läänemere piirkonda väga aktiivne tsüklon, mis tõstab tuule tormiks ning toob rohke lumesaju ja teeb tuisku.

Veel prognoositakse, et 15. jaanuari paiku laieneb Lääne-Euroopast meile kõrgrõhkkonna serv, mistõttu on ilm rahulik. 20.jaanuari paiku saabub Skandinaaviast uus sula toov madalrõhkkond.

Kuu viimases kolmandikus vahelduvad prognoosi kohaselt madalrõhualad kõrgrõhuharjadega. Püsib mõõdukalt külm talveilm, kuid esineb nii üksikuid pakaselisemaid öid kui ka sulapäevi. Sageli sajab, enamasti lund.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normi lähedane või kõrgem (norm -5,2..-0,7°C). Sademeid on normi piires (norm 37..62 mm).

Prognoosi algandmete muutumisel, korrigeeritakse ka jooksva kuu prognoosi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles