Maad peaks täna tabama võimas magnettorm

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised.
Virmalised. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Täna peaks Maad tabama viimase kuue aasta võimsaim magnettorm. Arvutuste kohaselt häirib magnettorm nii satelliitide, elektrivõrgustike tööd kui raadiolainete levikut, teatas reporter.ee.

Magnettorm jõuab Maani täna päeval või õhtupoolikul ning on tuntavam poolustel ja nende lähipiirkondades.

Tõravere astronoom Indrek Kolka rääkis eelmise aasta veebruaris, et päike on tõepoolest hakanud viimasel ajal aktiivsemaks muutuma.

«Mõned aastad tagasi oli päikeseaktiivsuse miinimum, nüüd on aktiivsus tasapisi tõusuteel. Muude nähtuste hulgas näitab seda nõndanimetatud päikeseplekkide arvu kasv,» sõnas Kolka.

Kolka rääkis, et päikese aktiivsuses on 11-aastane tsükkel.

«Kui on aktiivsuse maksimumi aeg, mis nüüd on eeldatavasti mõnel lähemal aastal ees ootamas, võib päikesepurskeid oodata sagedamini. Millal täpsemalt, on raske ennustada,» sõnas ta.

Inimene otseselt päikese tugevamat aktiivsust ei tunnetagi. Läbi spetsiaalse tumeda filtri võib näha aeg-ajalt päikesepinnal mitmel pool plekke. Päikesepursked võivad maa lähedale jõudes tekitada virmalisi.

Aga päikesepursked mõjutavad ka maa magnetvälja ning sellega võivad kaasneda magnettormid, mis võivad ohustada tehnoloogilisi seadmeid. «Kompass hakkab rumalusi tegema,» sõnas Kolka.

Magnettormide mõju inimeste tervisele pole tema sõnul aga teaduslikult tõestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles