Ilmateenistus hoiatab: laupäeval võib Eestit tabada torm, pole välistatud 30 m/s küündivad tuuleiilid

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Tallinn, torm merel, Viimsi muul.
Tallinn, torm merel, Viimsi muul. Foto: Eero Vabamägi

Laupäeval jõuab Eesti kohale madalrõhkkond, mis võib mitmete ilmastikutingimuste kokkulangemisel tugeva tormi ja vihmasaju kaasa tuua, hoiatab ilmateenistus.

Ilmateenistuse teatel jõuab 11. juulil Läänemere õhuruumi madalrõhkkond, mille kaugeks eelkäijaks oli troopiline tsüklon Edouard. Troopilise orkaani ägeduse on see keeris ammu minetanud, kuid Euroopa 50-ndailt laiuskraadidelt kaasa toodud soojus võib siinse jahedusega kokku puutudes anda madalrõhkkonnale jõulist energiat ja kiire ägenemise kaasa tuua.

Kui arenguprotsess nii ägedaks kujuneb, siis on oodata tuule tõusu. Laupäeva hommikupoolikul ja saartest alates võib kiiresti edela- ja lääne-, hiljem ka loodetuul puhanguti 20, rannikul 25, Lääne-Eestis kuni 27 m/s paisuda, välistatud ole ka puhangud 30 m/s.

Maksimaalsed iilid võivad vaid paar-kolm tundi kesta ja selle järel õhtul juba sama kiirelt maha rahuneda. Lisaks tuleb ka tiheda vihmasajuga arvestada.

Sünoptikud rõhutavad, et olukord on üsna tavatu ka seepärast, et veel on prognoositavas madalrõhkkonna liikumistrajektooris ja arengus ebaselgust. Ühtlasi soovitatakse tungivalt jälgida edasisi ilmaprognoose, eriti kellel on plaanis merele minna, aga ka ehitustel ja teistel elualadel, kus tugev tuul võib varalist kahju tekitada või lausa eluohtlik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles