Päästeamet hoiatab: veekogude jää ei kanna veel inimest

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mererand
Talvine mererand Foto: Andres Teiss

Päästeamet hoiatab, et vahelduvad sulailmad ei ole veekogusid veel korralikult ära jäätanud, paksem ja turvalisem jää tekib alles pärast mitmenädalast külma.

Selle aasta esimestel päevadel on lapsed juba mitmel korral hapra jääga veekogudel ohtlikesse situatsioonidesse sattunud. Tallinnas Kadriorus vajus poiss läbi õhukese jää tiiki, kuid pääses kõrvalseisjate abiga veekogust välja.

Praegune veekogudele tekkinud jää inimesi ei kanna ning sellele minek on eluohtlik. Jääst läbi vajumisel upub inimene vaatamata ujumisoskusele, sest külm vesi halvab tegevusvõime mõne minutiga.

Seetõttu palub päästeamet lapsevanematel mitte jätta lapsi veekogude läheduses järelevalveta ja selgitada neile jääle mineku riske. Suurematele lastele tuleks selgitada, millised ohud valitsevad veekogudel liikudes ning kuidas vette kukkumisel käituda.

Kalameestel soovitab päästeamet samuti reaalselt hinnata õrna jääga seotud ohtusid ning mitte minna veekogule enne, kui jää on turvalise paksusega. Ühtlasi soovitab amet jääle minnes kaasa võtta jäänaasklid, vile või helisignaal ja päästenöör, et tagada võimaliku õnnetuse korral eluga pääsemine.

Tuleb arvestada ka seda, et jääkate, mis ühte inimest kannab, võib suurema seltskonna puhul puruneda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles