LOODUSFOTOD- JA VIDEO ⟩ Jahe kevad ei tõrjunud eemale mesilasi, linde ega oravaid

Copy

Ilmaprognoosi kohaselt on maikuu tavapärasest jahedam. Kolmapäeval oli Kadriorus märgata nii oravat, tihast kui ka mesilasi. Rocca al Mares peesitasid haned. Jahedamatest ilmadest keegi end heidutada ei lasknud.

Maikuu keskmine õhutemperatuur püsib normi piires või sellest madalamal, normiks loetakse 8,7 kuni 11,9 kraadi. Samuti püsivad normi piires ka sademed ehk 30 kuni 50 millimeetrit, ent vihmaseid päevi võib oodata kohati enamgi. Öökülma oht sisemaal püsib terve maikuu.

Maikuu algul määrab Eesti ilma läänepoolse kõrgrõhuala idaserv, millele seisab ida poolt vastu madalrõhuala. Seejärel liigub kõrgrõhuala lõuna poole ning põhjast survestab seda vihmapilvedega madalrõhulohk.

Kohati sajab vähest hoovihma, vaid mõnel päeval on sajuhooge laialdasemalt. Õhutemperatuur jääb tavapärasest veidi madalamale.

Õiekuu teine kümnepäev tuleb madalrõhkkondade ülemvõimu all sajusem, tuulisem ja jahedam. Üksikutel päevadel, 10. ja 11. mai paiku, võib Lõuna-Eestisse ulatuda lühiajaliselt soojem õhumass, mis tõstab päevase õhutemperatuuri maksimumi 20 kraadi lähedale.

Mai lõpuks muutub ilm tasapisi kuivemaks ja soojemaks ning kuu lõpus võime osa saada soojalainest.

Kevadel aktiivselt toimetavaid mesilasi, linde ja loomi näeb näiteks Kadrioru Jaapani aias. Juuni lõpust asub vabariigi presidendi kantselei roosiaias kolm mesitaru, millest mõni varroalesta tõttu hukkunud mesilaspere asendatakse uuega, rääkis mesinik Hannes Praks «Ringvaates». 

Veekogude ääres peesitavaid linde jälgides ei tasu unustada, et toita neid ei tohi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles