Veetase tõusis Pärnus üle kriitilise piiri

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupühade ajal tungis tõusuvesi Pärnus Rannaparki.
Jõulupühade ajal tungis tõusuvesi Pärnus Rannaparki. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna pärastlõunal Pärnus tõusma hakanud merevesi kerkis kella 18ks üle kriitiliseks piiri ehk 160 sentimeetri üle keskmise. Kella 18.20 ajal mõõdeti merevee tõusuks 160,9 sentimeetrit. Pärast seda hakkas veetõus tasapisi alanema.

Vesi tungis Mere puiesteele ja mõnele naabruses olevale väiksemale tänavale. Pärnu sadamas lõi laine üle kai ääre. Vee all oli Pärnu jõe vasakkaldal looklev Jüri Jaansoni tervisespordirada.

Täna õhtuks Pärnus prognoositud merevee tõus võib jääda pisut väiksemaks, kui Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut eile ennustas.

Kui eile ennustati, et merevee tase võib tõusta Pärnus täna õhtul üle 170 sentimeetri, näitas hommikune prognoos, et veetõus jääb alla Pärnus kriitiliseks piiriks peetavat 160 sentimeetrit üle keskmise. Pärastlõunase seisuga näitas Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemi instituudi prognoos, et veetase võib tõusta kella 18 ajal 166 sentimeetrini.

Täna pärastlõunal hakkas veetase Pärnus tõusma, küündides kella 14.45 ajal 122 sentimeetrit üle keskmise. Siis hakkas vesi kiiresti tõusma.

„Tõenäoliselt tuleb vesi Pärnus rannaaladele-parkidesse, aga majadesse ei tohiks veel tulla. Arvutused on pluss-miinus 10 sentimeetrit, nii et äärmisel juhul võib ka 170 cm-ni tõusta, aga mitte kõrgemale,“ ütles EMHI sünoptik Taimi Paljak postimees.ee-le.

Veetaseme tõus üle kriitilise piiri võib üle ujutada rannaäärsed tänavad, mistõttu on sealsetel elanikel soovitav sõidukid rannapiirkonnast eemale parkida ja tõsta vett kartvad asjad kõrgematele kohtadele.

Seda, kui suur veetõus tema eluaset ohustama hakkab, saab igaüks vaadata maa-ameti geoportaali üleujutusala kaardilt. Sisestades kaardirakendusse aadressi, saab teada, milliselt tasemelt võib vesi seal majja tungima hakata.

Pärnus on veetaseme kriitiliseks piiriks 160 sentimeetrit üle keskmise. Kriitiline veetaseme piir on kokkuleppeline ning see iseloomustab veetaset, mis ei kujuta endast inimestele otsest ohtu. Kriitilisest tasemest ülespoole on võimalikud veekahjustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles