Pärnu linnapea saabuvast tormist: materiaalset kahju vältida ei õnnestu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi
Pärnu linnapea Toomas Kivimägi Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi sõnas, et homse tormiga tõusev merevee tase tähendab kindlasti veekahjustusi mõnedes Pärnu madalamates piirkondades asuvate majade keldrites, ent suuremaid probleeme ei tohiks tekkida.

«Ega midagi väga erakorralist homme ei tule. Merevee tase 160 sentimeetrit tähendab ennekõike riski materiaalsele varale, seega kehtivad samad nõuanded inimestele: palve viia autod ära piirkondadest, mis võivad üleujutusaladele jääde. Ja kelle majapidamised on madalamal, siis tõsta vara kõrgemale, see on esimene soovitus,» sõnas Kivimägi.

«Teine palve on igaks juhuks mobiiliakud laadida täis juhuks, kui elekter ära läheb. Aga Pärnu puhul tunnustan siiralt Eesti Energiat, vähemalt minu kodus pole olnud neli-viis kuud ühtegi elektrikatkestust, ka nende suurte tormidega mitte,» ütles Pärnu linnapea. «Vaatamata sellele soovitan mobiiliaku täis laadida, teiseks igaks juhuks raadio ligi hoida.»

Vajadust elanike evakueerimiseks Kivimägi saabuva tormi puhul ei näinud.

«Me oleme sellega harjunud ja peamegi harjuma. Ega vett tagasi ei hoia: mäletan, et 2005. jaanuaritormi ajal seisneski jõuetuse tunne selles, et tahaks justnagu käed ette panna, et vesi ei tuleks, aga seda me teha ei saa. Vesi tuleb täpselt nii kaugele, kui ta tahab, me peame sellega arvestama.»

Kivimäe sõnul tähendab 160-170 cm merevee taseme tõusu seda, et vee alla jäävad mereäärsed pargid, rannaniidu alad ja muidugi rannapromenaad. «Mere puiestee nukk Rannasalongi all on juba 140 cm ajal vee all. Aga Tammsaare puiestee kõrgusjoon on 220-230 cm, sinnani kindlasti vesi veel ei ulatu. Ennekõike on merevesi pigem Raeküla kandis ja ka Vana-Pärnus, kus ka majade null on suhteliselt madalal,» rääkis linnapea.

«Kindlasti on majade keldreid, mille kõrgusjoon on alla 160 sentimeetri. Seega mõnede majade keldritesse võib tulla vesi, aga sinna mitte midagi teha ei saa, tuleb harjuda. Saame ainult materiaalset kahju vähendada sellega, et tõsta seal asuva varanduse kõrgemale selleks puhuks,» ütles Kivimägi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles