Tartlaste aastavahetust kaunistavad koduaias õitsevad roosid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jõulude paiku puhkesid Tartus kahes Võru tänaval asuvas aias õide kollased roosid. Praegu on õites ka roosad sordid ning välistada ei saa, et uue aasta esimesel päeval näeb veelgi kirevamat õiteilu.

Elanike kinnitusel ei ole nad detsembrikuus varem sellist vaatepilti näinud. Kui kohe külmaks ei lähe, puhkevad õide ka teised taimede otsas pakitsevad pungad.

Tuntud roosikasvataja Mart Ojasalu ei pidanud aastalõpu õiteilu erakordseks, kui pidada silmas viimase aja õhutemperatuuri. «Lõunamaise aretustüvega aedroos ei jää selliste rekordtemperatuuridega puhkama. Pluss viis päeval, sellest piisab,» selgitas Ojasalu.

Kodumaised roosisordid ehk kibuvitsalised on raagus ja puhkamas. Hiina ja India päritolu juurtega roosisordid õitsevad kodumaal aga aastaringselt. Ojasalu sõnul jäi Eestis nende kasv vahepealsete külmadega seisma, kuid oodatust oluliselt soojemate ilmadega järkavad kultuurroosid oma elutegevust.

Ohtu praegune õitsemine taimedele ei kujuta. Seda juhul, kui temperatuurid alanevad tasapisi ja taimed saavad jääda puhkama.

«Kui tuleb aga samasugune talv nagu 2005. aastal, mil temperatuur kukkus ühe päevaga pluss nelja pealt miinus kahekümne viieni, on see katastroof.»

Tooma hukkus Põhja-Eestis umbes 80 protsenti kõigist roosidest, meenutas Ojasalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles