Salakaubitsejatelt saadi 2011. aastal kätte rekordkogus elevandiluud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevant
Elevant Foto: SCANPIX

Lõppeval aastal konfiskeeriti salakaubitsejatelt rekordiline kogus elevandiluud.

Kätte saadi 23 tonni elevantide võhkasid, mis tähendab, et salakütid tapsid vähemalt 2500 looma, vahendab BBC News.

Tegu on suurima konfiskeeritud elevandiluu kogusega pärast 1989. aastat, mil sellega kaubitsemine elevantide väljasuremisest päästmiseks ära keelati, teatas metsloomadega seotud salakaubandusega võitlev organisatsioon Traffic.

Elevandivõhkadega äritsemist hoiab käigus Aasia turg, kus usutakse jätkuvalt, et elevandiluul on ravivaid omadusi, kuigi teaduslikud uuringud on korduvalt vastupidist tõestanud.

Trafficu teatel on nõudlus üha kasvamas ja elevandiluuga äritsevad kurjategijate jõugud muutuvad aina osavamaks. Suurem osa Aafrikast välja veetavast elevandiluust viiakse Hiinasse või Taimaale ja salakauba vedamise marsruudid muutuvad pidevalt.

«23 aasta jooksul, mil oleme elevandiluu tabamise statistikat koostanud, on käesolev aasta suurte koguste poolest kõige hullem. 2011 oli elevantidele tõeliselt kohutav aasta,» ütles Trafficu elevandiekspert Tom Milliken.

Milliken lisas, et vaatamata sagedastele salakauba avastamistele võetakse kurjategijaid harva vahi alla. «Ma kardan, et pätid võidavad,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles