Tartu abilinnapead ähvardas üle 80-aastane naine (10)

Tartu Postimees
Copy
Abilinnapea Monica Rand Tartu raekojas 8. novembril. Päev varem oli ta saanud ähvardava sisuga telefonikõne, aga ka teatanud peatsest tagasiastumisest oma ametikohalt.
Abilinnapea Monica Rand Tartu raekojas 8. novembril. Päev varem oli ta saanud ähvardava sisuga telefonikõne, aga ka teatanud peatsest tagasiastumisest oma ametikohalt. Foto: Kristjan Teedema

Prokuratuuri teatel esines eelmisel nädalal Tartu abilinnapeale Monica Rannale tehtud telefonikõnes jõhkra ähvardusega üle 80-aastane keskerakondlasest naine. Ehkki Rand tegi öeldu kohta politseile avalduse, jõudsid korra- ja õiguskaitseorganid järelduseni, et kedagi pole tarvis viivitamatult kinni pidada ega läbi viia muid kiireid toiminguid. Ähvardaja on siiani üle kuulamata.

Monica Rand kirjutas politseile avalduse 8. novembril ning see andis aluse algatada uurimist tapmise või tervisekahjustusega ähvardamist käsitleva paragrahvi alusel. Abilinnapea väitel sai ta räiges stiilis ähvardava telefonikõne 7. novembril ühelt erakonnakaaslaselt, kelle eesmärk oli teda kallutada ametist tagasi astuma. Sellele oli Keskerakonna Tartu piirkonnas eelnenud pikk ja pingeline kriisiperiood, sest organisatsiooni uus juhtkond eesotsas Jaan Tootsiga oli püüdnud Randa veenda abilinnapea ametist loobuma, kuid too polnud sellega nõustunud.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kretel Tamm ütles, et politsei ja prokuratuur hindasid juba 7. novembril vahetult pärast Rannalt avalduse saamist ning uuesti pärast kannatanu ülekuulamist järgmisel päeval ähvarduse sisu ja tõsiseltvõetavust. «Arvestasime nii kannatanu kirjeldust telefonikõnest, mille käigus ähvardus tehti, ähvardusele eelnenud vestlust, ähvardaja isikut ja seda, et ähvardus tehti emotsionaalses seisundis kirgi tekitanud vaidluse käigus. Jõudsime järeldusele, et kellegi viivitamatult kinni pidamine või muu jõuline sekkumine ei ole vajalik. Ohu tõsiseltvõetavuse hindamisel oli oluline ka see, et ähvarduse tegi abilinnapeaga samasse erakonda kuuluv üle 80 aasta vanune naisterahvas,» rääkis ta.

Keskerakonna Tartu piirkonna juhatuse liige Artjom Suvorov märkis, et laiemas ringis pole siiani teada, kes Ranna vastu ähvardusega astus. Rand ise pole soostunud seda avalikult ütlema. Suvorovi sõnul kuulub nende ridadesse mitu üle 80-aastast naist, kuid ta ei usu, et keegi neist võiks söandada välja öelda midagi sellist, mis nõuaks tapmise või tervisekahjustusega ähvardamise asjus kriminaalasja algatamist.

Monica Rannalt ei ole Tartu Postimehel õnnestunud täna kommentaari saada.

Pikalt vindunud sisekriis leidis erakonna esimehe ja peaministri Jüri Ratase osalusel lahenduse ööl vastu 8. novembrit, mil ligi viietunnise koosoleku lõpetuseks lubas Monica Rand abilinnapea kohast omal soovil loobuda tuleva aasta esimesel päeval.

Tartu Postimehele on oletatava ähvardaja nimi teada ning toimetus suhtles temaga põgusalt telefonitsi. Üksikasjalikku seletust ei õnnestunud naiselt siiski saada – kui esmalt ütles ta, et ei soovi sel teemal kellegagi rääkida, siis jutuajamise jätkudes teatas, et ei kuule küsimusi, sest asub Tartust eemal, väga halva mobiilileviga paigas. Järgmiseks kõne katkes. Kommentaaridest keeldus ta ka pisut hiljem peetud teises lühikeses vestluses.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles