Kärla jõgi tahab vanasse sängi tagasi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi.
Suurvesi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba mitu aastat järjest võitlevad Saaremaa Kärla elanikud alevikust läbi voolava jõega, mis suurveega tahab voolata tagasi oma vana koha peale.

«Kaks kevadet ja nüüd siis talve alguses on jõgi üle ajanud,» rääkis eile Kärla vallavanem Villi Pihl jõe ääres seistes, lisades, et nüüdseks on vesi veidi tagasi läinud. Kuid väikesest taltsast jõest on asi siiski kaugel.

Pihl selgitas, et probleem on tegelikult selles, et praegune Kärla jõgi ei ole osaliselt juba aastakümneid oma ajaloolises sängis, vaid on ümber suunatud. Kui vett on palju, hakkab jõgi vanasse kodusse tagasi minema. Vald on lasknud paigaldada suuremaid truupe, et suurvesi minema juhtida, kuid kasu pole sellest olnud.

Viimati näiteks kaevati selle nädala alguses ühe jõeäärse maja õuest läbi vallatee jõkke kraav, et veidigi sealsete elanike õues lainetavat vett vähendada.

Mida veel teha saaks, seda Pihl kohe öelda ei osanud. Ta rääkis, et teadjamate meeste sõnul võib viga olla kohas, kus Kärla jõgi Mullutu lahte suubub. Seda oleks vaja puhastada. Samas oleks abiks ka Kärla jõe enda puhastamine. Seda vald aga niisama lihtsalt teha ei saa. Vallavanema sõnul on olemas ka üks riiklik kava, mis näeb ette Kärla jõe osalist puhastamist, kuid see olevat alles kinnitamisel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles