Ilmateenistus: oktoobri ilm tuleb väga muutlik, kuu teise poolde jagub ka lörtsi ja lund

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Lörts.
Lörts. Foto: Postimees.ee

Oktoobri keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või veidi madalam (norm +5,2..+8,6°C) ning sademeid on normi piires (norm 64..87 mm), prognoosib ilmateenistus.

Prognoosi kohaselt tuleb oktoobrikuu ilm väga muutlik. Kuu alguses teeb Läänemere ümbruses ilma madalrõhuala. Kohati sajab hooti vihma, mõnel pool tuleb sekka ka lörtsi. Alates 5. oktoobrist suureneb Skandinaavias külmas õhumassis tekkinud kõrgrõhkkonna mõju. Sajuvõimalus väheneb veelgi ning õhutemperatuur langeb öösel sisemaal valdavalt nullist madalamale.

Kümnepäevaku lõpul pöördub õhuvool uuesti läände, seejärel lõunasse. Sageli sajab vihma ning õhutemperatuur tõuseb.

Kuu teises pooles sageli sajab enamasti vihma, kuid esineb ka järske külma õhu sissetunge ning sadu läheb üle lumeks ja lörtsiks ning paiguti tekib lühiajaline lumikate.

Prognoosi algandmete muutumisel korrigeerib ilmateenistus ka jooksva kuu prognoosi.

Ilmateenistus rõhutab, et kuuprognoosi koostamisel lähtutakse klimaatilistest näitajatest (s.t. vaatlusandmete pikaajalised keskmised) ja nende analüüsi tulemusel leitud analoogaastate ilmaprotsessidest aga ka ilmamudelite prognoosidest. Kahjuks erinevate mudelite üksikarvutuste usaldusväärsus langeb, mida kaugemale ette prognoos tehakse, juba 7 päeva kauguse prognoosi tulemused võivad varieeruda mitukümmend kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles