Tormihoiatus: homme läheb ilm ohtlikuks

Copy
Tume taevas.
Tume taevas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Riigi ilmateenistus andis kogu Eestile homseks päevaks tormihoiatuse, millega võivad kaasneda ohtlikud ilmastikunähtused. 

Ilmateenistuse prognoosi järgi tuleb teisipäeval kuni 12 kraadi sooja ja oodata on ka vihma ning lörtsi.

Öö hakul puhub lõunakaare tuul 3–7 m/s, pärast keskööd tugevneb lääne- ja edelatuul 6–11, hommikuks puhanguti 15, rannikul 10–15, puhanguti 20, saartel koguni 23 meetrit sekundis. Eriti tormine on ilm Lääne-Eestis.

Oranži markeeringuga piirkondades on antud teise taseme tormihoiatus. Seal esineb tavatuid ilmastikunähtusi, mille puhul tuleb olla väga tähelepanelik ja teadlik võimalikest riskidest. Kollaseks värvitud piirkondades on esimese taseme hoiatus, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik.
Oranži markeeringuga piirkondades on antud teise taseme tormihoiatus. Seal esineb tavatuid ilmastikunähtusi, mille puhul tuleb olla väga tähelepanelik ja teadlik võimalikest riskidest. Kollaseks värvitud piirkondades on esimese taseme hoiatus, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Foto: Riigi Ilmateenistus

Päästeamet andis tormiks soovitusi: 

  • Püsi võimalusel siseruumides ning hoia toas ka lemmikloomad.
  • Elektriseadmed võta ööseks vooluvõrgust välja, sest torm võib ootamatult tugevneda. Samuti võta elektriseadmed võrgust välja, kui lahkud kodust pikemaks ajaks.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
  • Kui elekter ära läheb, teavita sellest oma teenusepakkujat.
  • Väldi kütmist, sest tugev tuul võib mõjutada korstna tavapärast tõmmet.
  • Jälgi uudiseid ja teisi infokanaleid värskete prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks.
  • Veendu, et sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži, aga mitte suurte puude alla.

Peipsi järvel puhub lõunakaare tuul 3–7 m/s, hommikul tugevneb edela- ja läänetuul 8–13, puhanguti kuni 17 m/s. Laine kõrgus on öösel 0,3–0,8, hommikul 1,3–2,2 meetrit. Sajab vihma ja nähtavus on enamasti mõõdukas. Sooja on 9–11 kraadi. 

Päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Sajab hoovihma, Põhja-Eestis võib tulla ka lörtsi, sajuhooge on vähem Lõuna-Eestis. Puhub edela- ja läänetuul 8–12, puhanguti 15–18, saartel ja rannikul 12–17, puhanguti kuni 25 m/s. Sooja on 8–12 kraadi. 

Peipsi järvel tugevneb edela- ja läänetuul 8–13, puhanguti kuni 17 m/s. Laine kõrgus on 1,3–2,2 meetrit. Hooti sajab vihma ja nähtavus enamasti mõõdukas. Sooja on 9–11 kraadi. 

Hoiatuse tasemed

Tase 1 – esimese taseme hoiatus. Ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Arvesta sellega, kui sinu tegevus on ilmast mõjutatud. Jälgi edasist ilmaprognoosi.

Tase 2 – ilm on ohtlik. Esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Ole väga tähelepanelik ja jälgi pidevalt ilmaprognoosi. Ole teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgi kõiki võimuesindajate antud soovitusi.

Tase 3 – eriti ohtlik ilm. Tõenäolised on suured kahjustused. Erakordsete ilmatingimuste pikaajaline püsimine võib põhjustada loodusõnnetuse. Oht elule ja tervisele. Jälgige pidevalt edasisi arenguid televisiooni, raadio või interneti vahendusel. Järgi tingimusteta kõiki võimuesindajate antud käske ja soovitusi, ole valmis erakorralisteks meetmeteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles