Klimatoloog sooja sügise üle ei imesta

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutused Soomaal
Üleujutused Soomaal Foto: Liis Treimann

Kui mullu tuli lumi maha 15. novembri paiku ja praeguseks kuupäevaks olid inimesed lumerookimisest juba väsinud, siis tänavu on jälle tõusnud küsimus, kas jõulud ikka tulevad valged.

Klimatoloog Ain Kallis uuris viimase 60 aasta talvesid ning ütleb, et neljast talvest kolmel on Tartu kandis vähemalt sentimeeter lund maas olnud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Samas tuleb tema sõnul silmas pidada, mida tähendab mõiste «valged jõulud», Ameerikas peab selleks maas olema üks toll ehk umbes 2,5 sentimeetrit lund, Inglismaal  piisab sellest, kui Londoni ilmateenistuse katusele langeb 25. detsembril kas või üks lumehelbeke.

Külmaks mineku kohta ütles klimatoloog, et venelaste esimene ennustus lubas ilma jahenemist alates 15. detsembrist, nüüd on nad seda külma aja ennustust Kallise sõnul natukene pikendanud 25. peale ja siis peaks olema ka Peipsi taga meil külmem.

Tänavuse sügisega analoogsete aastate põhjal meenub Ain Kallisele aasta 2000, mil 15. detsembrini õitsesid sinililled ja kullerkupud ning Tartu- ja Põlvamaal sai veel kukeseeni korjamas käia, siis tuli aga 20. detsembri paiku lumi maha ja viisakas talv püsis kuni kevadeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles