Kolm saatjaga kurge ja kotkast kadusid teel

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-konnakotkas Tõnn.
Suur-konnakotkas Tõnn. Foto: Urmas Sellis

Kui enamik GPS-saatjaga lindudest on juba kenasti Aafrikas või mõnes teises soojas paigas talvepuhkusel, siis kotkaekspert Urmas Sellise sõnul läks tänavu teekonnal kaduma koguni kolm lindu.

GPS-saatjatega varustatud kured ja kotkad veedavad talve soojal maal. Rändekaardi järgi on nad kõik kuhugi kohale jõudnud, kuid tegelikult on kolme linnu puhul märgitud kaardile vaid nende viimane teadaolev asupaik.

«Probleemiks on see, et neist mõni kaob ära. See on ühest küljest normaalne, sest kõik me sureme kunagi ära, aga ikka teisest küljest jälle mõtled, et ei tea, miks pidi just see minema, keda me jälgime,» rääkis Sellis.

Ta seletas, et praeguse seisuga on kadunud sookurg Lotvina, kes tõenäoliselt oli teel Etioopiasse, kuid kelle jäljed haihtusid Egiptuses. Samas teine sookurg Ahja2 on tõenäoliselt jõudnud oma talvitamispaika Türgi lõunarannikul ja ilmselt ei liigu sealt enam edasi.

«See on suhteliselt uus koht Eesti sookurgede jaoks,» märkis Sellis.

Ta lisas, et hiljaaegu oli selgunud, et hübriidne konnakotkas Luule on samuti ekraanilt ära kadunud.

«Tema hakkas novembri lõpus Põhja-Itaaliast lõuna poole liikuma ja viimased teadaolevad asukohad on 1. detsembrist Itaalia lõunaotsast,» rääkis Sellis. «Võib arvata, et ta tahtis üle Sitsiilia minna Aafrikasse, aga n-ö laskmissportlaste vahelt kadalipust läbi pääseda väga lihtne ei ole.»

Suur-konnakotkas Iti jõudis ilusasti Türgi lõunarannikule. Ka suur-konnakotkas Tõnnil ei paista Hispaanias probleeme olevat. Must-toonekurgedest on kuus aastat jälgitud Raivo jõudnud Iisraeli. Temalt signaale praegu ei tule, kuid see pidi tema puhul ajutiselt nii olema igal aastal.

«Ülejäänud must-toonekured on lennanud teisele poole Saharat,» rääkis Sellis. Kõige kaugemale Aafrika lõunaossa on lennanud väike-konnakotkas Karin, kes on tänavune uus tegija. Tal ei ole konkreetset talvitamiskohta, vaid hulgub seal ringi vastavalt ilmale ja toidu kättesaadavusele ja võib-olla mõne põhjuse tõttu veel.

«Meil oli kaks väike-konnakotkast, aga Kaarel sai tõenäoliselt Ugandas hukka,» märkis Sellis. Alates oktoobri lõpust ei ole tema saatja enam signaali andnud.

Linnud peaksid tagasi hakkama lendama kevadel. On veel väike võimalus, et teadmata kadunud linnud ei saanud siiski hukka, vaid nende saatja ütles üles ning neid nähakse Eestis. «See on pigem lootus, mis ei lähe tavaliselt teoks,» jäi Sellis pessimistlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles