Vigala jõele tekkis jäine loodusime

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääratas Vigala jõel.
Jääratas Vigala jõel. Foto: Arvo Kuldkepp/Nädaline

Raplamaal Vigala jõel saab taas näha  loodusimet, mis seal oli viis aastat tagasi - ümmargust jääratast. Mõned päevad tagasi kulus rattal  ringi tegemiseks ligi 12 minutit, kuid ilma külmenedes on see seisma jäänud.


Jääratas asub nagu eelmiselgi korral Vana-Vigala pargis Hiieoru suudmes, kirjutab Nädaline.

Hiie oja mööda tuleb Vigala jõkke, kus on palju allikaid ja keerisekohti, vett ning jõgi ise teeb sealsamas pargi taga küllaltki järsu käänaku.

Kui tuli külm ja jõele tekkis jää, moodustus jõele taas rattakujuline jäämass, mis tasapisi suurenes ja pöörlema hakkas.

Esmaspäeva hommikul oli 15 kraadi külma ja vaba vett jääratta ega kaldaäärse jää vahel enam ei olnud, seepärast seisiski ratas paigal, ent oli näha, et ümber ratta oli kohati jää väga õhuke ja Hiieoru poolt küljest jõgi hoopis lahti.

Ka oli märgatav, kuidas jääratas aegapidi oli laiust juurde võtnud ja mõnevõrra ovaalsemaks muutunud.

«Kui uue aasta algul seal jalutasin, panin tähele, kuidas lumelobjakas ja tekkiv jääkirme kohapeal vees tuure teevad,» rääkis Vigala elanik Herta Soon. Tema sõnul läks ta laupäeval taas loodusimet vaatama, sest kohalikud elanikud rääkisid jäärattast jõel.

Ratta serval oli väike plastmassämber ja Soone sõnul kulus rattal ühe pöörde tegemiseks  täpselt 11 minutit ja 51 sekundit.

Ka Läti külavanema Arne Maiste sõnul tegi jääratas täispöörde 12 minutiga. Kui temperatuur langes, kaanetus kogu jõepind ning jääratas jäi aegamööda seisma. Nüüd arutavad Vigala inimesed, mis saab siis, kui peaks uuesti sula tulema, kas siis hakkab ratas jälle pöörlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles