Kavandatav tee-ehitus sünnitab karjääre

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikknurme plaanitav dolokivimaardla
Pikknurme plaanitav dolokivimaardla Foto: Graafika: TPM

Jõgevamaale Puurmani valda võib lisaks kavandatavale Pööra küla karjäärile tulla veel teinegi dolokivikarjäär Pikknurme, sest tulevikus plaanitav suur maantee-ehitus nõuab ohtralt killustikku.

Pikknurme karjääri tahab rajada OÜ KTM Vara. Firmat konsulteeriv Geobaltica ekspert Raul Markov ütles, et planeeritava karjääri asukoht on tuleviku tee-ehitust silmas pidades soodus ning seetõttu teevadki maaomanikud ettevalmistusi. Ühtlasi on Pikknurme kõige lõunapoolsem kant, kust saab kaevandada sobilikku kvaliteetset dolokivi.

Ettevõtjaid huvitav paekivi kiht asub enamasti vaid 2–3 meetri sügavusel maapõues ning on kuni 17 meetrit paks. Karjäär peaks tulevikus laiuma 21,4 hektaril ning dolokivivaru on 3,6 miljonit kuupmeetrit.

Hea asukoht

Peale Pikknurme tahavad ettevõtjad sedasama kvaliteetset Siluri kivimikihti kaevandada ka mitmel pool mujal samas piirkonnas. Pikknurme karjäär oleks neist keskkonnale kõige väiksema mõjuga, leidis keskkonnamõjusid analüüsinud geoloogiakeskuse ekspert Ain Põldvere.

Lisaks sellele pääsevad autod juba olemasolevat teed mööda kergesti Tallinna-Tartu maanteele.

Kivimit katab savisegune moreen, mida saab hiljem kasutada lubjakiviseinte tampoonimiseks, et takistada põhjavee väljavoolu. Osaliselt jääb vesi aga ikkagi karjääri jooksma ning seda tuleb välja pumbata. Kilomeetri kaugusel karjäärist võib põhjavee tase karjääri tõttu langeda kuni 3,2 meetrit.

Vald teenib

Kui võtta arvesse, et enamasti kuulub 75 protsenti kaevandatava maavara ressursitasust omavalitsusele, tõotab karjäär Puurmani vallale suurt eelarvelisa.

Uuel aastal kerkib kõrgemargilise ehitusdolokivi kaevandamise tasumäär 1,74 euroni kuupmeetri kohta. Arvestades, et Pikknurme karjääri arvestuslik aastane kaevemaht on 116 000 kuupmeetrit, võiks omavalitsus teenida ligikaudu 151 000 eurot. Aastal 2015 maksustatakse kaevandatava kivimi kuupmeetrit juba 2 euroga.

Puurmani vallavanem Rauno Kuus leidis, et uuest karjäärist on siiski vara rääkida. Uuringuid ei saa vald aga keelata.

Enda seisukohta vallajuht karjääri suhtes kujundanud ei ole, kuid kõik küsimused leiavad loodetavasti vastused 19. detsembril kell 10 Puurmani vallamajas algaval karjääri keskkonnamõjude hindamise programmi tutvustaval koosolekul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles