Nakkushaigus ründab linde Sõrves ja Kuressaares

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hakid ja tuvid.
Pildil hakid ja tuvid. Foto: Margus Ansu

Sõrve säärel avastati kahel rohevindil lindude hulgas leviv ohtlik nakkushaigus trihhomonoos ning Kuressaares esineb tuvidel tõenäoliselt sama haigus, mis hiljuti Viljandis kindlaks tehti – paramüksoviroos, kirjutab Meie Maa.

Linnuvaatleja Mati Martinson leidis esimese trihhomonoosi ohvri surnult Sõrves seina ääres toidulaua all maas 24. novembril. Enamasti kaasneb haigusega kõhulahtisus, linnu kehamass pidevalt langeb, kuni lind hukkub kurnatusest või lämbub.

Levikut soodustab lindude toitmine päevalilleseemnetega, kuna sellega meelitab vintlased väikese ala peale kokku ja toidulaualt haige linnu ilaga nakatatud või väljapudistatud toidu söömisega on haigus kerge levima.

Ilmselt Kuressaares leviva paramüksoviroosiga peavad ettevaatlikud olema need maal elavad inimesed, kes kanu peavad, sest paramüksoviroosi võivad levitada kõik linnud, ka tihased ja leevikesed, kes ei pruugi ise haigeks jäädagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles