Kuressaare lähisaarele võidakse tuua lambad

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lammas
Lammas Foto: Reuters / Scanpix

Kuressaare külje all asuval Laiamadala saarel võidakse lähiaastatel hakata karjatama lambaid, et tagada seal lindudele vajalikud pesitsemistingimused.

Kuressaare linnavalitsuse keskkonna- ja välisprogrammide spetsialist Karli Valt ütles, et Natura 2000 Kuressaare lahe hoiuala koosseisu kuuluval Laiamadalal tuleb tagada liikide elupaiga normaalne seisund, mis on praegu pilliroo vohamise tõttu halvenenud, kirjutas Oma Saar.

Lindudele on tähtis, et neil oleks pesitsemise ajal turvaline ja nad näeksid oma ümbrust, aga pilliroo seest nad oma vaenlast ei näe, selgitas Valt.

Ühest küljest toob karjatamine ja roostiku taandamine saarele küll juurde niiduliike, kuid annab tagasilöögi niigi ohustatud hallhane arvukusele, kes on roostikulind ja karjatamisega hästi kokku ei sobi, mistõttu on ornitoloog Veljo Volke sõnul lammaste saarele toomine praegu kaalumisel, vastav otsus tehakse aasta-kahe pärast.

Laiamadal on Kuressaare jahisadamast 1 kilomeetri kaugusel asuv umbes 10 hektari suurune madal laid, saarel pesitseb igal aastal umbes kakskümmend liiki linde, kõige arvukam liik on hõbekajakas, looduskaitseliselt olulisemad aga hallhani ja kühmnokkluik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles