Uuel nädalal sajab vaheldumisi nii lund, lörtsi kui vihma

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörts. Pilt on illustratiivne.
Lörts. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Eelolev nädal tuleb ilmateenistuse teatel vaheldumisi lume-, lörtsi- ja vihmasajune.

Esmaspäeval (7.01) liigub üle Skandinaavia põhjatipu uus madalrõhkkond ja selle serva mööda kandub meile üürikeseks soojemat ja niiskemat õhku.

Öösel jõuab saartele sadu, mis algab lume ja lörtsina, kuid läheb kiiresti üle vihmaks. Varahommikuks levib lume- ja lörtsisadu mandri lääneserva ning ennelõunal Ida-Eestisse. Samal ajal loode pool pilvisus juba hõreneb ja sadu lakkab. Tuul on võrdlemisi tugev, puhub öösel edelast, päeval pöördub järk-järgult läände ja loodesse ning õhtul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öö hakul saartel ja läänerannikul 0..-3, hommikuks tõuseb +2 kraadini, mandril -4..-9, lõunapoolsetes maakondades võib kolm-neli kraadi alla -10 kraadi langeda, päeval 0..+3, Viljandi-Narva joonest ida pool 0..-3 kraadi. Libeduseoht on suur!

Teisipäeva (8.01) öösel liigub üle kõrgrõhuhari ja ilm on enamasti sajuta ning mõõduka läänekaare tuulega. Õhutemperatuur on 0..-5 kraadi. Päevaks jõuab Taani väinade kohale uus madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere. Veidi lörtsi ja vihma võib saartel juba hommikul sadada, päeval tuleb mandril mõnes kohas lörtsi ja lund, aga sajuhulk on väike. Tuul pöördub edelasse ja lõunasse ning tugevneb. Õhutemperatuur on -1..+3 kraadi.

Kolmapäeval (9.01) liigub madalrõhkkond Poola poole ja ulatub vööndina üle Läänemere. Samal ajal tugevneb Skandinaavia ja Venemaa kohal kõrgrõhkkonna mõju. Eesti jääb mitme rõhuala piirimaile. Kohati sajab veidi lund. Lõunakaare tuul on öö hakul veel tugev, siis rahuneb ning on päeval nõrk. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, sisemaal langeb kohati -10 kraadi ümbrusse, päeval -1..-6 kraadi.

Neljapäeval (10.01) on veidi tugevam kõrgema rõhuga vöönd ja ilm on suurema sajuta. Tuul on võrdlemisi nõrk ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, Lõuna-Eestis -10 kraadi ümber, päeval -1..-6, saartel tõuseb 0 kraadi lähedale.

Reedel (11.01.) liigub üle Skandinaavia põhjaosa uus aktiivne madalrõhkkond ja selle serv laieneb Läänemere ümbrusse. Sajab lund ja lörtsi, sekka ka vihma. Pärastlõunal põhja poolt alates pilved hõrenevad ja sadu lakkab. Puhub väga tugev edela- ja läänetuul, õhtul pöördub järk-järgult loodesse ja nõrgeneb. Õhutemperatuur on öö hakul saartel 0 ümber, mandril -1..-6, hommikuks tõuseb 0..+3 kraadini, Kagu-Eestis on veel -1..-4 kraadi, päeval 0..+4, Kagu-Eestis kuni -1 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles