Tallinn läheb kuusepüstitamisel kolmandale katsele

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid kasutasid juhust ja tegid langenud kuuse juures usinalt pilti.
Turistid kasutasid juhust ja tegid langenud kuuse juures usinalt pilti. Foto: Liis Treimann

Tallinn on otsustanud juba kaks korda ümber kukkunud kuuse homme hommikul taas püsti panna, seekord siis neli meetrit lühemana.

«Kõigepealt me paigaldame kuusehoidikusse ühe väikse lisaplaadi, millel on nõel nagu kodustel kuusejalgadel,» rääkis Tallinna Kesklinna valitsuse pressiesindaja Ivo Parbus, kes koos dendroloogidega käis täna hommikul uurimas langenud kuusepuud.

Raepressi teatel leidsid täna kuuske uurinud eksperdid, et selle murdumise peamine põhjus on kinnitushülsi läbimõõdule vastavaks saetud tüve vähene tugevusvaru ning puu kõrgusest ja võra tihedusest tingitud suur tuuletakistus.

Parbuse sõnul on tänavuse pealinna esipuu suurim häda selles, et see on pisut liiga suur. «Lihtsalt kui kuusk maha võeti, siis kuuse alumist otsa tuli auku panekuks natukene õhemaks teha ja selle koha pealt kuusk muutus nõrgaks,» selgitas Parbus. Ta lubas, et enne järjekordset katset puu püsti panna tehakse see neli meetrit lühemaks.

«Sel juhul väheneb oluliselt n-ö purjepind ja enam ei peaks selliseid üllatusi juhtuma.» Kuuske hakatakse uuesti püsti panema homme varahommikul. «Meteoroloogid on ennustanud, et homme hommikul on n-ö tuuleauk, mis algab umbes viie paiku ja siis paneme selle püsti,» sõnas pressiesindaja.

Parbuse kinnitusel pole kuuse väljanägemisel hoolimata korduvast ümberminemisest häda midagi. «Kuusk kukkus aeglaselt ja pole oluliselt kannatada saanud,» kinnitas ta ja lisas, et seetõttu pole ka oksi vaja lappida. Homme pärast puu püsti ajamist vaadatakse üle ka selle küünlad, kuid Parbuse arvates need väga palju kannatada saanud ei ole. Pressiesindaja kinnitas, et uue kuuse järele pealinnal põhjust minna ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles