Ilmateenistus: käredat pakast ei ole jaanuaris oodata

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talveilm
Talveilm Foto: Liis Treimann

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt sajab jaanuaris sageli lund ja lörtsi, kuid talvekuu keskmine õhutemperatuur peaks tulema normilähedane või pisut kõrgem. 

Jaanuari algul saabuvad meile põhjavoolus madalrõhkkonnad, mille vahele mahuvad lühiajaliselt kõrgrõhuharjad. Kuu esimene kolmandik on muutliku ilmaga. Sageli sajab lund ja lörtsi, Lääne-Eestis ajuti ka vihma.

Külm ja sulailm vahelduvad ning tuul pendeldab põhja ja läänekaare vahet. Alates 10. kuupäevast muutub ilm stabiilsemalt talviseks, kuid mitte eriti külmaks. Sageli sajab enamasti lund. Kuu viimases kolmandikus on taas oodata sulailmade ülekaalu.

Jaanuari keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või veidi kõrgem (norm -5,2..-0,7°), kõige soojem on kuu esimene pool ja viimane veerand, kõige külmem on ilm kuu keskpaiku. Sademeid tuleb normi piires või veidi enam (norm 37..62 mm).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles