RMK hakkab Endla raba taastama

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Endla looduskaitseala Männikjärve raba.
Pildil Endla looduskaitseala Männikjärve raba. Foto: Ove Maidla

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) alustab Eesti ühe vanima raba, Endla looduskaitsealal asuva Toodiksaare sihtkaitsevööndi veerežiimi taastamistöödega, mis maksavad kokku 573 000 eurot.

RMK looduskaitseosakonna projektijuht Kaidi Jakobsoni sõnul on Endla raba selle piirkonna veeseis varasemast ajast rajatud kuivenduskraavide tõttu nii madal, et ei võimalda turba moodustumist ning akumuleerimist. Töödega tahab asutus aidata kaasa raba looduslikule taastumisele, et taastuks turbasambla kasvamine ning taimede bioloogiline mitmekesisus.

Tööde esimeses etapis koostab Eestimaa Looduse Fond Endla soostiku taastamiskava. 2012. aasta veebruariks valmivas kavas hinnatakse Endla soomassiivide mõjutatust kuivendusest ja määratakse tegevused soostiku looduslikkuse taastamiseks.

Pärast taastamiskava valmimist tellib RMK Endla looduskaitseala Toodiksaare sihtkaitsevööndile ehitusprojekti ning rajab tööde hindamiseks looduslikule rabaalale seirevõrgustiku.

Projekt lõppeb 2014. aastal.

Endla looduskaitsealal on seitse rabalaama, mida üksteisest eraldavad jõed, soostunud metsad ja Endla järv. Kaitseala idaosa rabad kuuluvad Eesti vanimate hulka, millest suurimad on Linnusaare, Toodiksaare ja Kanamatsi raba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles