Ilm kisub talviseks: lähipäevadel on juba lörtsisadu oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörts.
Lörts. Foto: Postimees.ee

Alanud nädalal üle Eesti liikuvad osatsüklonid toovad kaasa nii vihma kui ka lörtsi, nädala teisel poolel võib õhutemperatuuri näit mitu pügalat allapoole nulli langeda, prognoosib ilmateenistus.

Teisipäeva öösel on Eesti kohal korraks kõrgrõhuhari. Samal ajal süveneb Lõuna-Skandinaavias juba uus osatsüklon, mis liigub päeval Lääne-Eesti kohale. Öö on valdavalt sajuta, kuid hommikuks jõuab saatele sajuala, mis päeval laieneb üle maa. Sajab vihma, kohati võib sekka tulla ka lörtsi. Öösel puhub mõõdukas läänekaare tuul, päeval pöördub tuul lõunasse ja kagusse ning tugevneb 6-12, rannikul puhanguti 17 m/s, Liivi lahe piirkonnas 10-15, puhanguti 20 m/s, Lääne-Eesti saartel pöördub õhtuks loodesse. Õhutemperatuur öösel 0..+5, rannikul kuni 8, päeval 5..9°C.

Kolmapäeval liigub see tsüklon Läänemerelt üle Baltimade kagusse ja siis itta. Sajab vihma, kohati lörtsi. Tuul pöördub koos tsükloni liikumisega kagust üle põhja loodesse ja on enamasti tugev, rannikualadel tormine, puhangud ulatuvad ajuti 18-22 m/s. Õhutemperatuur öösel 0..+7, päeval +4..+8°C.

Neljapäeval oleme madalrõhuala lääneservas. Öösel sajab kohati, päeval mitmel pool vihma ja sekka võib tulla ka lörtsi. Põhja- ja loodetuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur öösel -2..+3, rannikul kuni +7, päeval 4..8°C.

Reedeks kaugeneb madalrõhkkond Loode-Venemaale, kuid selle väheaktiivne lohk ulatub üle Läänemere ja Lõuna-Skandinaavia, kus areneb päeval uus osatsüklon. Vihmavõimalus on kohatine ja tuul tasane. Õhutemperatuur öösel -3..+2, saartel kuni +7, päeval 4..9°C.

Laupäeva ööseks jõuab see osatsüklon Läänemerele ja tänastel andmetel liigub päeval üle Eesti itta. Öösel sajab saartel vihma, edasi levib sadu mandrile. Kesk-Eestis algab sadu lörtsina ja läheb siis üle vihmaks. Ennelõunal sajab Kirde-Eestis lörtsi ja vihma, mujal peamiselt vihma, keskpäevast sajuvõimalus edela poolt alates väheneb. Öösel tugevneb ida- ja kagutuul, päeval pöördub edelasse, saartel õhtul loodesse ja põhja, rannikul ajuti puhanguti 15-18 m/s. Õhutemperatuur öösel -2 kraadist Kirde-Eestis kuni +8 kraadini saartel, päeval tõuseb 6..10°C-ni.

Pühapäeva ööseks tsükloni lääneservas sajab vihma ja lörtsi. Õhtuks laieneb Skandinaaviast kõrgrõhuhari ja sajuvõimalus väheneb. Tuul pöördub edelast põhja ja on rannikul väga tugev. Õhutemperatuur öösel 0..+6, päeval +2..+5°C.

Esmaspäeval külma õhumassiga kõrgrõhuala Skandinaavia kohal tugevneb ja laieneb ida poole. Eesti jääb selle kaguserva. Kohati, peamiselt rannikualadel, sajab lund, lörtsi ja vihma. Puhub mõõdukas põhja ja kirdetuul. Õhutemperatuur öösel -3..+2, saartel kuni +4°, päeval +1..+5°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles