Suur osa mageveekalu, molluskeid ja taimi kuuluvad ohustatud liikide hulka

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereliigid.
Mereliigid. Foto: SCANPIX

Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) koostatud ohustatud liikide punase raamatu ühe osa – Euroopa punase raamatu – raames korraldatud Euroopa kohalike looma- ja taimeliikide ulatuslikust uuringust selgub, et suur osa molluskeid, mageveekalasid ja soontaimi kuuluvad nüüd ohustatud liikide kategooriasse.

Ligikaudu 6000 liigi hindamisel ilmnes, et praeguseks on ohtu sattunud 44 protsenti mageveemolluskeid, 37 protsenti mageveekalu, 23 protsenti kahepaikseid, 20 protsenti maismaamolluskeid, 19 protsenti roomajaid, 15 protsenti imetajaid ja vesikiile, 13 protsenti linde, 11 protsenti saproksüülseid mardikaid, 9 protsenti liblikaid ning 467 soontaimeliiki.

«Euroopa ja kogu maailma inimeste heaolu sõltub looduslikust toorainest ja looduse pakutavatest teenustest. Kui me praegu jätame uurimata liigirikkuse vähenemise põhjused ega tegutse selle peatamise nimel aega kaotamata, tuleb meil tulevikus selle eest maksta väga kõrget hinda,» sõnas Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik.

Siiani uuritud liikidest on enim ohustatud mageveemolluskid. Omal ajal laialt levinud jõekarbiliiki (Margaritifera auricularia) võib praegu leida vaid vähestes jõgedes Prantsusmaal ja Hispaanias. Seda liiki, mis praegu kuulub kategooriasse «kriitiliselt ohustatud», peeti 1980. aastatel peeaegu hävinuks. Kõnealune liik on üks kahest ohustatud liigist, mille kaitse jaoks Euroopa tasemel väljatöötatud tegevuskava annab tulevikuks suuri lootusi.

Eelkõige saastatuse, ülepüügi, elupaiga kadumise ja võõrliikide sissetungi tõttu on suures ohus ka mageveekalad. Euroopa tuuraliste kaheksast liigist seitse on praegu suure ohu tõttu sattunud kategooriasse «kriitiliselt ohustatud».

Ohustatud soontaimede hulka kuuluvad ka kultuurtaimede looduslikud liigid, mis on eluliselt olulised toiduainetega kindlustamise seisukohast, nende kaitsmine jäetakse aga sageli unarusse. Kategooriasse „kriitiliselt ohustatud» kuuluv peediliik (Beta patula) on kultuurpeedi looduslik liik ning oluline geeniallikas viirusresistentsuse tõhustamisel. Euroopa majanduslikult oluliste, kuid ohustatud kultuurtaimeliikide hulka kuuluvad ka suhkrupeet, nisu, kaer ja aedsalat.

Samas ilmes uuringust ka positiivseid edusamme, mis on saavutatud tänu hästi välja töötatud kaitsemeetmetele. ELi elupaikade direktiiviga kaitstud ja Natura 2000 kaitsealade võrgustikku lisatud paljudel liikidel on nüüd suuri lootusi edasi kesta. Korsika endeemiline kannuslilleliik (Centranthus trinervis) on eemaldatud kategooriast «kriitiliselt ohustatud» ning on nüüd tänu taime ainukese kasvukoha rangetele kaitsemeetmetele kategoorias «ohustatud». Viimase kümne aasta jooksul võõrliikide (nt taimed, kitsed ja rotid) sissetungi kontrollimisega on Madeiral hävimisest päästetud kohalik teoliik.

Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) poolt kokku pandud ohustatud liikide punase raamatu põhimõtete alusel koostatud Euroopa punases raamatus antakse ülevaade Euroopa 6000 liigist (imetajad, roomajad, kahepaiksed, mageveekalad, liblikad, vesikiilid ning mardikate, molluskite ja soontaimede valitud rühmad). Selles määratletakse piirkondlikul tasemel ohustatud liigid, mille säilimise tagamiseks on vaja võtta kaitsemeetmed.

Nimekiri koostati Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) Global Species Programme'i, IUCNi Euroopa piirkondliku büroo, IUCNi Species Survival Commission'i ja ekspertide ning mitmete partnerite, sh Butterfly Conservation Europe, the European Invertebrates Survey ja Berni loodusajaloomuuseumi (Šveits) koostöö raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles