Ilm segab lähipäevil raadio kuulamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadiot pole mõtet lähipäevil kehvas kuuldavuses süüdistada.
Raadiot pole mõtet lähipäevil kehvas kuuldavuses süüdistada. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuni 17. oktoobrini võib ülilevi tõttu esineda probleeme raadioprogrammide vastuvõtul ehk programmid võivad omavahel seguneda ning kuulda võib sahinaid.

Ülilevi on raadiotehnikas raadiolainete levimisega seotud nähtus, mis ilmneb televisiooni- ja raadio levisagedustel näiteks siis, kui õhutemperatuur on maapinnal madalam kui õhus, kirjutab ERR.

Vastupidisel juhul, nagu on praegu, muutuvad aga raadiolainete murdumiskoefitsiendid õhus nii, et raadiolained levivad ebaloomulikult ja oluliselt kaugemale kui tavaliselt ja seetõttu nende signaalide mõjul vastuvõtt kas halveneb või muutub kohati võimatuks.

Tallinna Tehnikaülikooli Seebecki elektroonikainstituudi dotsent Ivo Müürsepa sõnul eeldatakse, et signaal ei levi teatud maast kaugemale ja seetõttu töötavad mitmed raadiojaamad samal sagedusel. Kui see anomaalia korral siiski juhtub, hakkavadki need üksteist segama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles